Somali’de Türk firmasının şantiyesine intihar saldırısı

Somali’de Türk firmasının şantiyesine intihar saldırısı

:

A+A-

 Dış basında Somali'de Türk askerlerine yönelik bombalı saldırı düzenlendiği haberleri servis edildi. Açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı, bir Türk firmasına yönelik gerçekleştirilen saldırıda 1’i Türk uyruklu 4 kişinin hayatını kaybettiği duyurdu.

Afrika ülkesi Somali'de başkent Mogadişu ile Afgooye kenti arasındaki yolda Türk askerlerine yönelik bombalı saldırıda bulunulduğu yönünde bilgiler dış basında yer buldu. Paylaşılan ilk bilgilerde, ölen ve yaralananların olduğunu belirtilen saldırının El Kaide ile bağlantılı Eş Şebab tarafından düzenlendiği yönünde iddialar paylaşıldı.

Saldırıya dair hükümete yakın yayın organlarında ilk dakikalarda bazı güvenlik kaynaklarının isimsiz açıklamalarına yer verildi.

Bu açıklamalarda Somali’deki Türk askerlerine yönelik saldırı olduğu yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığı, bu ülkede yol yapım çalışması yapmakta olan bir Türk firmasına ait şantiyeye motosikletli bir saldırgan tarafından intihar saldırısında bulunulduğu ifade edildi. Ülkedeki Türk askeri üssüne yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta yaşanan saldırıda ilk bilgilere göre biri ağır 5 Türk işçinin yaralandığı kaydedildi.

BAKANLIK’TAN AÇIKLAMA

İlerleyen dakikalarda Dışişleri Bakanlığı’ndan açıklama geldi. Yapılan açıklamada "Somali’de bu sabah bomba yüklü araçla bir Türk firmasına yönelik gerçekleştirilen terör saldırısında, aralarında 1 vatandaşımızın da bulunduğu 4 kişinin hayatını kaybettiği üzüntüyle öğrenilmiştir. Olayda yaralanan 4 vatandaşımızın sağlık durumu yakından takip edilmektedir. Mogadişu-Afgoye yolunun inşaatını üstlenen ve Somali'nin kalkınmasına ve refahına katkıda bulunan bir Türk şirketi çalışanlarını hedef alan bu menfur saldırıyı şiddetle kınıyor, yaralananlara acil şifa diliyor, dost ve kardeş Somali Hükümeti ile Somali halkının yanında olduğumuzu bir kez daha vurguluyoruz" denildi.

GEÇEN YILIN BAŞINDA DA SALDIRI OLDU

Somali’de faaliyet yürüten Türk şirketlerinde daha önce de saldırılarda bulunuldu. Bu saldırılardan sonuncusu 2020 yılının ilk ayı olan Ocak’ta gerçekleşmişti.

Başkenti Mogadişu'nun güneybatısındaki Afgoye kentinde, Afgoye-Mogadişu yolunun yapımını üstlenen bir Türk müteahhitlik firmasının şantiyesine 18 Ocak günü düzenlenen bombalı saldırıda 3 kişi ölmüş, 6'sı Türk vatandaşı 20 kişi de yaralanmıştı.

Bu saldırıdan yaklaşık bir ay önce 28 Aralık 2019 tarihinde de yine Mogadişu'da gümrük merkezi yakınlarında bomba yüklü bir araç, üniversite öğrencilerini taşıyan otobüsün geçişi sırasında infilak ettirilmiş, 2'si Türk vatandaşı 85 kişi yaşamını yitirmişti. Saldırıları terör örgütü Şebab üstlenmişti.

3.5 MİLYON DOLARLIK BORCUNU TÜRKİYE ÖDEDİ

Türkiye,  geçtiğimi Kasım ayında yurt dışındaki en büyük askeri üssünün bulunduğu Somali'nin Uluslararası Para Fonu’na (İMF) olan borcunun 3,5 milyon dolarını ödeme kararı almıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.