Soçi'ye günler kala Türkiye-Esad/Rusya gerginliği!

Soçi'ye günler kala Türkiye-Esad/Rusya gerginliği!

29-39 Ocak tarihlerinde, Suriye Hükümeti ile muhalifleri buluşturmaya yönelik gerçekleşecek Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'ne günler kala gerek sahada gerek diplomaside Türkiye ile Rusya ve desteklediği Esad hükümeti arasında ipler geriliyor.

A+A-

Çatışmasızlık Bölgesinde Rus Hava Üssü'ne saldırı

Rusya basını: Rus üslerine saldırılar Türkiye'nin denetlediği bölgeden!

Geçen günlerde Suriye'de bulunan Rusya'nın Hmeymim ve Tartus üsleri, insansız hava araçlarıyla (İHA) hedef alındı. Düzenlenen saldırılarda 13 İHA'nın kullanıldığı ifade edildi.

Rusya basınında yer alan haberlere göre ise saldırıda kullanılan İHA'lar, Türkiye'nin denetlediği 'çatışmasızlık bölgesinden' kalktı. Rus devletine ait haber kanalı Rossiya 24'de yer alan haberde, Rusya Savunma Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Türkiye'nin istihbarat örgütleriyle temasa geçerek, çatışmasızlık bölgelerine yönelik sorumlulukların yerine getirilmesi gerektiğini bildirdi.

İranlı ve Rus Büyükelçiler, Türk Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı!

Öte yandan İranlı ve Rus büyükelçiler, 9 Ocak'ta Türk Dışişleri Bakanlığı’na çağırılarak Suriye’nin İdlib’deki çatışmasızlık bölgesinin sınırlarını ihlal ettiği ve bazı yerleşim birimlerinde kontrolü ele aldığı gerekçesiyle uyarılmıştı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise İdlib’de ‘Suriye’nin saldırınını devam etmesi halinde’ Soçi’deki toplantının tehlikeye girebileceğini ifade etmişti.

Bu sözden saatler sonra Moskova’dan yanıt geldi.

AA’nın haberine göre Rus bakan Lavrov, İranlı mevkidaşı Cevad Zarif’le görüşmesinden önce şunları söyledi: “Rusya, İran ve Türkiye’nin inisiyatifiyle Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’yle ilgili hazırlıklarda da önemli bir aşamaya gelindi. Söz konusu aşamaya Rusya, Türkiye ve İran’ın çabaları sayesinde ulaşıldı.”

Zarif de “Türk ve Rus mevkidaşlarımızla, Ulusal Diyalog Kongresi’nin Suriye’de siyasi çözüme ulaşılması için çalışmaya devam etmeye kararlıyız” dedi.

Suriye'de savaşın sona geldiğine ABD, Rusya başta olmak üzere neredeyse tüm tarafların mutaabık kaldıkarı bi süreçte, Türkiye'nin Soçi'nin muhattaplarından Esad'ı terörist olarak nitelemesi ve ÖSO'ya bağlı milis güçleri tek çatı altında toplayarak Türkiye güdümlü bu grupların YPG ve Esad'ı hedef olarak tayin etmesi, gelinen sürecin alametlerini teşkil etmekteydi. 

Ne var ki Rusya ve ABD; Batı Kürdistan'da, Fırat'ı Esad rejimiyle Rojava Kürdistanı arasında sınır tayin ederek anlaştığı kamuoyuna yansıdı. Lakin, Soçi'nin bileşenlerinden biri olan Türkiye, hem İdlib'te Esad ve Rusya'ya karşı hareket halinde hem de hala Afrin'i tehdit etmeye devam ediyor.

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.