Soçi Zirvesiyle aynı gün Riyad’da Suriye muhalefeti toplantısı!(güncellendi)

Soçi Zirvesiyle aynı gün Riyad’da Suriye muhalefeti toplantısı!(güncellendi)

Riyad’da gerçekleşen toplantıya Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ve Suudi Arbistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cübeyr katıldı. Mistura, Cenevre’ye tüm tarafların katılımının önemine vurgu yaptı.

A+A-

24 Kasım’a kadar devam edeceği öngörülen Riyad toplantısının ana gündemi Suriye.

Açılış konuşmasında Suriye’de devam eden krizin 7. yılında sancılı bir süreçten geçildiğini, Suriyelilerin kendi aralarında fikir birliğine varmadan Suriye’de çözümden söz edilemeyeceğini dile getiren Cübeyir, krizin sonlandırılması ve savaştan dolayı bitkin düşen halkın geleceğinin garanti altına alınması konusunda Suriye Muhalefetinin tarihi sorumluluğunun olduğunu ifade etti.

Cübeyir’in ardından söz alan BM Suriye Özel Temsilcisi Mistura, Suriye krizinin çözümü konusunda BM kararları doğrultusunda siyasi çözüme ulaşılması gerektiğini ifade etti. Mistura, Cenevre toplantısına da vurgu yaparak, Cenevre’ye halkın tüm kesimlerini kapsayan güçlü bir heyetin katılması gerektiğini dile getirdi. Mistura önümüzdeki günlerde Suriye’de krizin çözümü için gereken siyasi çerçeveyi de ortaya koyacaklarını belirtti.

Soçi'de Rusya-Türkiye ve İran üçlü zirvesinin yapıldığı dakikalarda Riyad'da toplanan Suriye muhalefetinden gelen en dikkat çekici açıklama ise Esad'la ilgili.

Muhalefetin açıklama metninin taslağına göre geçiş sürecinin başlangıcı için Beşşar Esad'ın gitmesi talep edildi.

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.