Rusya'dan muhalif lidere ültimatom: Hemen geri dön ya da hapse gir

Rusya'dan muhalif lidere ültimatom: Hemen geri dön ya da hapse gir

.

A+A-

Rusya’daki Federal Hapishane Servisi (FSIN) yayımladığı mesajında, muhalif lider Aleksey Navalny'ye geri dönmesi için ültimatom verdi.

FSIN, Navalny'yi 2014'ten kalma bir mahkumiyet nedeniyle ertelenmiş hapis cezasının şartlarını ihlal etmek ve ceza teftiş makamının denetiminden kaçmakla suçluyor.

FSIN yayımladığı son dakika mesajında "Hemen Almanya'dan geri dönün ve salı sabahı erken saatlerde rapor verin ya da bu süreden sonra dönün ve hapse girin" ifadelerini kullandı.

Son olarak Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Navalny'in, 'zehirlendiğimi telefonda kandırdığım ajanlardan öğrendim' iddiasını "Rusya Federal Güvenlik Servisi'ni (FSB) itibarsızlaştırma girişimi" olarak nitelendirmişti.

Rus muhalif sahte telefon numarasıyla kendisini Rus istihbarat yetkilisi olarak tanıtarak, bir Rus istihbarat elemanından nasıl zehirlendiğinin detaylarını öğrendiğine yönelik video yayınlamıştı.

Öte yandan Navalny'nin sözcüsü Kira Yarmysh, attığı tweetle Rus muhalifin zamanında geri dönmesinin imkansız olduğunu belirtti.

"Zehirlendikten sonra hala iyileşmekte olduğunu tüm dünyanın bildiğini" yazan Yarmysh, "Yarın Moskova Kriminal Müfettişliğine gelmesinin hiçbir yolu yok. Ama FSIN sağduyuya gerçekten önem veriyor mu? Onlara bir emir verildi, yerine getiriyorlar" ifadelerini kullandı.

Sinir gazı ile zehirlendikten sonra Almanya'da tedavi gören Navalny, olayın arkasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in olduğuna inandığını söylemiş, ancak korkmadığını ve kampanyasına devam etmek için Rusya'ya döneceğini dile getirmişti.

NE OLMUŞTU?

Devlet Başkanı Vladmir Putin'in en güçlü rakibi olarak görülen Navalny, Rusya'nın Tomsk şehrinden Moskova'ya gitmek üzere 20 Ağustos'ta uçağa bindirilmiş ancak uçuş esnasında fenalaşmıştı.

Bunun üzerine uçak Omsk şehrine iniş yapmış ve buradaki hastaneye kaldırılan Navalny'in çayına karıştırılan bir maddeyle zehirlendiği öne sürülmüştü.

44 yaşındaki avukat ve muhalif figür, 22 Ağustos'ta Omsk'tan özel uçakla Berlin'deki Charite Hastanesine nakledildi.

Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, 2 Eylül'de Navalny'in sinir hastalıklarıyla mücadelede kullanılan Noviçok grubuna ait bir kimyasalla zehirlendiğini kesin olarak tespit ettiklerini duyurdu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.