Rusya'dan İngiltere'ye misilleme: 23 diplomata sınırdışı

Rusya'dan İngiltere'ye misilleme: 23 diplomata sınırdışı

İngiltere ile Rusya arasındaki casus krizi derinleşiyor. Rusya, 23 diplomatı sınırdışı eden İngiltere'ye aynı karşılığı verdi. Rusya'daki British Council da kapatılacak.

A+A-

Rusya’dan, eski Rus çifte ajan Sergey Skripal ve kızının zehirlenmesi sonrası 23 Rus diplomatı sınırdışı eden İngiltere’ye misilleme geldi. Rus dışişleri bugün bir dizi karar açıkladı.

Kararlar şöyle:

  • 23 İngiliz diplomatın sınırdışı edileceği açıklandı. Diplomatların Rusya’yı bir hafta içinde terk etmesi istendi;
  • Rusya’daki British Council’ın kapatılacağı açıklandı.
  • İngiltere’ye verilen St. Petersburg’da konsolosluk açma izni geri çekildi.

Karar, Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın İngiltere’nin Rusya Büyükelçisi Laurie Bristow’un bakanlığa çağrılması sonrası açıklandı.

NE OLMUŞTU?

Rusya ile İngiltere arasındaki kriz, Skripal’in kızıyla birlikte İngiltere’nin Salisbury kentinde sinir gazıyla zehirlenmesi üzerine başladı. Saldırıdan Rusya’yı sorumlu tutan İngiltere, 23 Rus diplomatı sınırdışı etme kararı aldı. İngiltere, Fransa, Almanya ve ABD, ortak bir açıklamayla olayı “İngiltere’nin egemenliğine tecavüz” olarak nitelemişti.

Rusya ise suçlamaları kesin bir dille reddediyor. Moskova, ortak soruşturma da teklif etti.

SKRIPAL KİMDİR?

Moskova’nın sırlarını 2006’da İngiltere’ye satmak suçlamasıyla hapse giren Skripal, 2010’da iki ülke arasındaki casus takası sonrası İngiltere’ye taşınmıştı. Salisbury’de yaşayan Skripal ve 33 yaşındaki kızı Yulya, 4 Mart günü kentteki bir alışveriş merkezinin dışında, bir bankta bilinçsiz halde yatarken bulunmuştu. İkilinin sağlık durumu ciddiyetini koruyor. 

 

(duvaR)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.