Rusya ve Türkiye arasında ‘Til Rıfat pazarlığı’ iddiası

Rusya ve Türkiye arasında ‘Til Rıfat pazarlığı’ iddiası

Afrin’den sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın operasyon için sinyal verdiği Til Rıfat konusunda Türkiye ve Rusya’nın ‘pazarlık masasına oturduğu’ öne sürüldü.

A+A-

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 25 Mart’taki, “Kısa sürede Til Rıfat’ı da kontrol altına alıp harekâtı amacına ulaştıracağız” açıklamasından sonra Rusya ile Türkiye arasında bu stratejik bölge için ‘pazarlıklar yapıldığı’ öne sürüldü.

İddialara göre “Türk ve Rus istihbaratları İdlib’in Cisr El Şuxur kasabasının İslamcı örgütlerce boşaltılması karşılığında Til Rıfat üzerinden pazarlık görüşmelerini sıklaştırdı.”

Mezopotamya Ajansı’ndan Erdoğan Altan, söz konusu görüşmelerin Halep’in kuzeyinde bulunan ve rejim denetiminde olan Kifir Neyê köyünde yapıldığını aktardı.

Suriye rejiminin Til Rıfat’ta bulunan ağır silahların bir kısmını bölgeden çektiği de iddialar arasında.

Rusya ve Türkiye arasındaki Til Rıfat görüşmelerinin nedenlerinden birinin Türkiye’nin Afrin operasyonu için beraber hareket ettiği silahlı grupların baskısından kaynaklandığı belirtiliyor.

Bölgedeki kaynaklar Türkiye’nin Afrin’le birlikte İslamcı gruplara Til Rıfat sözü verdiğini, söz alan bu grupların ise son günlerde Türkiye’ye ‘yoğun baskı yaptığını’ öne sürüyor.

“Rusya’nın onayı gerek”

Türkiye’nin Til Rıfat’a Arfin’de olduğu gibi Rusya’nın onayı ve desteğiyle bir operasyon düzenleyebileceği belirtiliyor.

‘Pazarlık’ iddiaları gündemde ancak Til Rıfat’ta bulunan Rusya ve rejim askerlerinin buna onay verip vermeyeceği henüz net değil.

Erdoğan ne demişti?

25 Mart’ta Trabzon 6. Olağan İl Kongresi’nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zeytin Dalı  Harekâtı’nda bir sonraki hedefin Til Rıfat olacağı sinyalini vermişti.

Erdoğan, “Fırat Kalkanı Harekâtı ile ilk darbeyi vurduk. Ardından Zeytin Dalı Harekâtı ile terör koridorunu Akdeniz’e bağlama çabasını kestik. Kısa sürede Tel Rıfat’ı da kontrol altına alıp bu harekâtı amacına ulaştıracağız” diye konuşmuştu.

Til Rıfat’a dair

Suriye savaşında sürekli saldırıların hedefi olan Til Rıfat, Şehba bölgesinde yer alıyor. Kent, Halep’in kuzeyinde Afrin’in ise doğusunda bulunuyor.


Coğrafik konum
Şehba, Kuzey Suriye’nin en batısındaki Afrin ile Kobani’nin batısındaki Fırat Nehri arasındaki bölgeyi kapsıyor.
Eskiden idari olarak Suriye’nin ikinci büyük vilayeti Halep’e bağlı olan Şehba bölgesinde bulunan Cerablus, El Rai ve Azez yerleşim yerleri, sırasıyla doğudan batıya Türkiye-Kuzey Suriye sınır hattı boyunca yer alıyor.
Minbic, Cerablus’un güneyinde; El Bab, El Rai’nin güneyinde ve Til Rıfat ise Azez’in güneyinde bulunuyor.

Kasım 2013’te IŞİD’in işgal ettiği Til Rıfat, Ocak 2014’te Türkiye destekli grupların denetimine geçmiş, Ocak 2016’da ise YPG ve Ceyş El Suwar’ın (Devrimciler Ordusu) kontrolüne geçmişti. Son olarak rejim güçleri Halep’in kuzeyinden gelerek Til Rıfat’a bir kaç kilometre yaklaşmıştı.

Bölge, Suriye ordusunun denetimindeki tek koridor olma özelliği taşıyan hattın (Halep-Til Rıfat) ayaklarından biri.

Öte yandan Türkiye’nin “Zeytin Dalı Harekâtı” başladığında Rusya, Afrin’deki birliklerini Til Rıfat bölgesine kaydırmıştı.

Türkiye ve ÖSO gruplarının Afrin’e saldırısıyla birlikte ise yerinden edilen aileler Til Rıfat’a gitmişti. Kentte on binlerce sığınmacı bulunuyor.

Halep’in kuzeyinde Afrin’in ise doğusunda bulunan Til Rıfat, TSK ve ÖSO gruplarının operasyonu nedeniyle yerinden edilen on binlerce Afrinlinin sığındığı yerlerden biri.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.