Ruhani: Şam'ın onayı olmadan yabancı güçlerin Suriye'de varlığına karşıyız!

Ruhani: Şam'ın onayı olmadan yabancı güçlerin Suriye'de varlığına karşıyız!

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani bugün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonla görüştü. Ruhani, 'Tahran'ın Suriye devleti ve milletinin onayı olmadan yabancı güçlerin (Türkiye ve ABD'yi kastederek) Suriye'deki varlığına karşıyız' dedi.

A+A-

Bugün Ruhani'nin Putin'le telefon görüşmesinin ardından Press TV'nin aktardığı Tahran'ın ilk açıklamasında, Suriye'de hükümetin ve halkın onayı alınmadan yabancı güçlerin bulunmasına iki liderin muhalefetlerini dile getirdikleri aktarıldı. 

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Putin ile telefon görüşmede, Batı Kürdistan'ın Afrin bölgesindeki gerilimin sürmesinin kimsenin lehine olmadığını belirterek, tüm bölge ülkelerinin Suriye'nin toprak bütünlüğü ve egemenliğine saygı göstermesi gerektiğini vurguladı.

Telefon görüşmesinde Rusya Devlet Başkanı da, İran ile 5+1 grubu arasında imzalanan nükleer anlaşmayı oldukça önemli niteledi, Rusya'nın bu anlaşmayı zayıflatmaya yönelik her türlü çabanın bölge için oldukça zararlı ve tehlikeli olduğuna inandığını kaydetti.

Bazı bölge dışı ülkelerin militanları donatma ve Suriye'yi parçalama girişimlerinin endişe verici olduğunu belirten Putin, herhangi bir ülke topraklarında her türlü askeri güç varlığı için o ülkenin yönetiminden izin almak veya BM Güvenlik Konseyi'nin kararı olması gerektiğinin altını çizdi.

Basın mensuplarının da sorularını yanıtlayan Ruhani,  Zeytin Dalı oerasyonlarıyla ilgili “Bu operasyonun en kısa zamanda sona ermesinden yanayız” dedi.

 

Bir ordunun başka bir ülkenin topraklarına girmesi, o ülkenin hükünmeti ve halkının izniyle olmalı. Bu operasyonun en kısa zamanda sona ermesinden yanayız. Bizim tavsiyemiz ve görüşümüz budur.”

 

ABD’nin Suriye’deki varlığını da kınadıklarını belirten Ruhani, “Çünkü ABD Suriye’nin bölünmesini istiyor ama İran, Türkiye ve Rusya arasındaki işbirliği devam ediyor” şeklinde konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.