Reuters: Kürdistan Bölgesi, bazı şirketlere 6 milyar dolar değerinde ham petrol vermeli

Reuters: Kürdistan Bölgesi, bazı şirketlere 6 milyar dolar değerinde ham petrol vermeli

.

A+A-

Reuters Haber Ajansı'nın aktardığı habere göre Kürdistan Bölgesi, bazı şirketlerden ham petrol karşılığında 6 milyar dolar peşin aldı.

Londra merkezli Reuters Haber Ajansı’nda yer alan habere göre, Kürdistan Bölgesi, bazı şirketlerden ham petrol karşılığında 6 milyar dolar peşin aldı.

Kürdistan Bölgesi’nden yapılan petrol ihracatının durdurulmasının ardından söz konusu şirketlere 6 milyar dolar değerindeki ham petrolün verilemeyeceğini aktaran Reuters, “Bu borcu ödemek için alternatif olacak bir plan yok” ifadesine yer verdi.

Reuters’ın ticari kaynaklara dayandırarak aktardığı bilgilere göre, Vitol ve Petraco şirketleri, ham petrol karşılığında Kürdistan Bölgesi'ne yaklaşık 750-800 milyon dolar avans ödedi.

Merkezi İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan Hollandalı bir enerji şirketi olan Vitol’un 2022'deki küresel geliri 505 milyar dolardı. Petraco ise merkezleri İsviçre ve Singapur’da olan bir petrol şirketidir.

Ne olmuştu?

Irak, Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi ile 2013'ten beri doğrudan petrol ticareti yaparak Bağdat ile Ankara arasında 1973’teki sözleşmeyi ihlal ettiği gerekçesi ile Türkiye hakkında Paris merkezli Uluslararası Ticaret Odası Tahkim Merkezi (ICC) nezdinde dava açmıştı.

Irak Petrol Bakanlığı, mahkemenin geçen perşembe karar aldığını, Türkiye’yi 1,4 milyar dolar tazminata mahkum ettiğini ve ayrıca Kürdistan Bölgesi’nden Ceyhan Limanı’na yapılan sevkiyatın durduğunu açıkladı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.