Reuters analizi: İktidarda kaldıkça daha riskli oluyor

Reuters analizi: İktidarda kaldıkça daha riskli oluyor

.

A+A-

Reuters'ta yayınlanan analizde Erdoğan işaret edilerek, "Otoriter liderler, iktidarda kaldıkları sürece daha risklidir" denildi.

İkinci tura kalan cumhurbaşkanlığı seçimi uluslararası basın kuruluşlarının gündeminde yer almayı sürdürüyor. İngiltere merkezli Reuters haber ajansında "Otoriter liderler, iktidarda kaldıkları sürece daha risklidir" başlığıyla yayınlanan analizde Cumhur İttifakı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında çarpıcı ifadeler yer aldı.

Hugo Dixon analizinde Erdoğan'ın yanı sıra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'e işaret ederek "Yatırımcılar genellikle bir otokratın iş yanlısı olacağı umuduyla baştan çıkar. Ancak Erdoğan, Putin ve Jinping, bu umutların uzun sürmediğini gösteriyor. Otoriter liderler iktidarda ne kadar uzun süre kalırsa, ekonomilerine zarar verecek kararlar alma riskleri o kadar artar" dedi.

"Yatırımcılar ilk başta heveslenirler"

Analizde dikkat çeken bazı ifadeler şu şekilde: "Yatırımcılar, otoriter liderler ilk başta iş için iyi şeyler yapacaklarını düşünerek iktidara geldiklerinde genellikle heveslenir. Örneğin, Erdoğan'ın iktidardaki ilk on yılında Türk borsası dolar bazında dokuz kat arttı. Benzer şekilde Rusya borsası, Putin'in Kremlin'deki ilk 14 yılında dolar bazında beş kat yükseldi. Ve Çin hisse senetleri, Xi'nin en önemli lider olarak ilk döneminde dolar bazında %60 arttı."

"Erdoğan, seçimler yaklaşırken geçici olarak lirayı destekledi. Ancak bunlar bittiğinde, para biriminde daha fazla düşüş muhtemel görünüyor."

Otoriter liderler neden başlangıçta daha başarılı?

"Otoriter liderlerin başlangıçta daha başarılı olmasının bir nedeni, tek adam yönetimi kurmak için zamana ihtiyaç duymalarıdır. İlk günlerinde meslektaşlarını dinlemek zorunda kalıyorlar, bu da onların çılgınca yoldan çıkmalarını engelleyebilir. Ancak daha yerleşik hale geldikçe, genellikle kendileriyle aynı fikirde olmayanları sustururlar. Bunun yerine etraflarını onlara meydan okumaya korkan dalkavuklarla çevrelerler."

"Modi'nin gelecek yıl üçüncü kez kazanması bekleniyor ve Erdoğan, demokratik sistemlerin bile otokratik eğilimleri her zaman sınırlayamayacağını gösteriyor. Yatırımcılar, diktatörlerin sonunda azalan ve hatta negatif getirilerden muzdarip olduklarını hatırlamalıdır."

Bloomberg: Oğan, Erdoğan'ın 20 yıllık iktidarını uzatabilir

ABD merkezli Bloomberg ise "Cumhurbaşkanı seçiminin kaybedeni, ikinci turda kilit oyuncu olabilir" başlığıyla bir analiz yayınladı. Analizde, "Oğan'ın Erdoğan'a destek vermesi 20 yıllık iktidarını uzatabilir" denildi.

Varufakis: Yunanistan'ın Erdoğanlaşması neredeyse tamamlandı

Ekathimerini'de yer alan habere göre, Yunanistan'da erken seçimlerde partisi MeRA25 yüzde 3'lük barajın altında kalan Yanis Varufakis, iki ülkedeki seçimlere atıfla, "Yunanistan'ın Erdoğanlaşması ve Orbanlaşması neredeyse tamamlandı" diye konuştu.

Varufakis, sonuçları "aşırı sağcılığın inanılmaz tsunamisi" olarak yorumladı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.