Rawest Araştırma Genel Müdürü Roj Girasun açıkladı: AKP'den kopan Kürt oylarının adresi bellli oldu

Rawest Araştırma Genel Müdürü Roj Girasun açıkladı: AKP'den kopan Kürt oylarının adresi bellli oldu

.

A+A-

Rawest Araştırma Genel Müdürü Roj Girasun, "Bölgede kendisine oy vermiş 100 Kürt seçmenden 25-30'u AK Parti'den kopmuş durumda. Seçmenler ideolojik olarak, kanaat olarak DEVA Partisi'ne yakın olsalar bile oy tercihi açısından CHP'yi tercih ediyorlar" dedi. 

HDP'nin seçime kendi cumhurbaşkanı adayıyla gidebileceğini açıklaması çokça tartışıldı. Böylece seçim sürecine dair senaryolara yenilerini ekledi Gerçek Gündem'den Miray Tamer'e konuşan Rawest Araştırma Genel Müdürü Roj Girasun, "Bölgede ve Türkiye'de AK Parti'den en yüksek oy kaybı Kürt seçmenden. Batı metropollerindeki Kürt seçmenlerin kopuşu daha fazla. Bölgede de önemli bir oy kaybı yaşıyor. Bölgede kendisine oy vermiş 100 Kürt seçmenden 25-30'u AK Parti'den kopmuş durumda" dedi.

Girasun, "Peki bu kitle başka bir partiye gidiyor mu, yoksa gri alanda mı kalıyor?" sorusuna da şu yanıtı verdi:

"Seçmenler ideolojik olarak, kanaat olarak DEVA Partisi'ne yakın olsalar bile oy tercihi açısından CHP'yi tercih ediyorlar. Çünkü muhalefetin büyük parçası bugün CHP.

Bu oyların CHP'ye akmasında DEVA Partisi ve Gelecek Partisi'nin de etkisi var. Onlar ortaya çıkmasaydı bu oylar CHP'ye aynı oranda kanalize olur muydu ya da Altılı Masa'da yer almasalardı Kürt seçmenlerin yönelimi bu kadar rahat olur muydu? Sanmıyorum açıkçası.

Bu iki partinin kurulması AK Parti'deki Kürt oylarının hareket etmesine sebep oldu. Hatta AK Parti ağacından düşmesine neden oldu, bunun meyvelerini CHP topladı."

HDP kapatılırsa...

"HDP, seçim öncesi kapatılırsa ne olur?" sorusuna Girasun'un yanıtı şöyle oldu:

"Bu zaten parlamento seçimleri için konuşulan bir durum. Bir defa Erdoğan karşıtı oy verme davranışını cumhurbaşkanlığı seçimlerinde güçlendirir. O yüzden AK Parti ve Erdoğan'ın lehine görünmüyor. Öte taraftan parlamento seçimlerinde de HDP seçmenlerinin yüzde 90'ından fazlasının 'Partimizin işaret ettiğine oy veririz' seçeneğini ifade ettiğini görüyoruz yaptığımız araştırmalarda. Cumhurbaşkanlığı seçimi ayağında ise HDP'nin altılı masadan çıkacak bir ortay aday üzerinde uzlaşabilmesinin yolunun çok açık olduğunu düşünüyorum. Uzlaşamamaları daha büyük bir sürpriz olur."

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.