Putin Türkiye'de:Suriye tamamen teröristlerden temizlendi!

Putin Türkiye'de:Suriye tamamen teröristlerden temizlendi!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Türkiye'ye gerçekleştirdiği 7. ziyaretinde Suriye'nin teröristlerden tamamen temizlendiğini söyledi. Kudüs konusunda ise ikilinin hemfikir olduğu paylaşıldı.

A+A-

Türkiye'ye 7. ziyaretini gerçekleştiren Putin, Türkiye'yi ziyaretinden önce Suriye'de Devlet Başkanı Beşar Esad’la görüşmüş, Rus askerlerinin Suriye’deki komuta merkezi Hmeymim Hava Üssü’nü ziyaret etmiş ve Rus birliklerine Suriye’den çekilme emri vermişti.

 

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda görüşen Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yaklaşık bir saat süren ve basına kapalı gerçekleşen görüşmelerin ardından ortak basın açıklaması yaptılar.

 

Erdoğan: Soçi'de ikinci görüşmemizi yapacağız

 

Soçi Zirvesi'nde YPG/PYD'yi kastederek, "Milli güvenliğimize kasteden bir terör örgütü ile aynı çatı altında olmamızı, aynı platformda yer almamızı bizden kimse beklememelidir." diyen Erdoğan'ın 'Soçi'de ikinci görüşmemizi gerçekleştireceğiz' dediği bu görüşmedeki açıklamasında  PYD/YPG'yi kasteden herhangi bir ifade kullanmaması dikkatlerden kaçmadı.

 

Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyan ABD’nin kararının tüm dünyada büyük ‘infial’ yarattığını ve İsrail’in ‘yangına körükle gittiğini’ söyleyen cumhurbaşkanı, “Kudüs konusunda Putin ile benzer yaklaşımlar içerisinde olduğumuzu gördüm” dedi.

 

Erdoğan'ın konuşmasının satırbaşları şöyle:

Türkiye Rusya işbirliği her geçen gün daha da güçleniyor. Siyasi seviyedeki bu ahenk beşeri ilişkilerimize de aynı şekilde yansıyor. İkili ticaret hacmimiz yüzde 30 oranında bir artış göstermiştir. Bugün değerli dostum Putin ile bölgesel meseleleri de ele alma imkanımız oldu."

“Suriye’deki durumu da ele aldık. Soçi’de ele aldığımız konuları değerlendirme fırsatımız oldu. Bundan sonraki adımımız Soçi’de ikinci görüşmemizi yapacağız. Türkiye ve Rusya arasındaki bu yakın ilişki bölgesel istikrar olarak da önemlidir, anlamlıdır. Ayrıca S-400 konusuna dair ilgili arkadaşlarımızı gerekli çalışmayı yapmak için bu hafta bir araya gelip bu işi neticelendirecektir.”

 

PutinSuriye’nin neredeyse tamamı teröristlerden temizlenmiş durumda 

 

Bugün Hmeymim Hava Üssü'nden tüm Rus birliklerine geri çekilme emri veren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Suriye gündemine değinerek Suriye'nin neredeyse tamamının teröristlerden temizlendiğinin altını çizdi ve 'Gerekirse Suriye'de teröristlere yeniden yanıt veririz.' ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak kabulünü, 'barış çabalarını baltalayabilecek bir karar' olarak yorumlayan Putin, Kudüs’ün statüsüyle ilgili karar mutlaka İsrail ve Filistinli tarafların müzakeresiyle alınmalıdır. Trump’ın kararı, bölgedeki durumu düzeltmeye katkı sunmuyor, krize çözüm bulma perspektifine zarar verebilir.

Putin'in konuşmasının satıraraları şöyle: 

“Ortadoğu meselesi ve Suriye meselesini de ele aldık. Ülkelerimiz sıkı işbirliği içerisindeler. Ocak’tan Eylül’e kadar ticaret hacmimizin yüzde 36 oranında arttığını konuştuk. Bütün bunlar ortak kararlarımız sayesinde olabildi.

Suriye’de siyasi çözüm konusunda Soçi’de yapılan üçlü zirvede vardığımız mutabakatın yerine getirilmesini görüştük. Suriye Ulusal Diyalog Kongresi hazırlıklarını görüştük. Astana’yı da görüştük.

Suriye’nin neredeyse tamamı teröristlerden temizlenmiş durumda. Gerekirse, Suriye’de teröristlere yeniden yanıt veririz. 

Erdoğan’ın bu konudaki katkılarını takdir etmek istiyorum. Rusya ve Türkiye, 2018’in başında Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ni organize etmek için çalışmalar yapıyor.

Türk Akımı, planlı bir şekilde ilerliyor. 

Bu yıl 4 milyondan fazla Rus turist Türkiye’de tatil yaptı.

Trump’ın kararı, barış çabalarını baltalayabilecek bir karar. Kudüs’ün statüsüyle ilgili karar mutlaka İsrail ve Filistinli tarafların müzakeresiyle alınmalıdır. Trump’ın kararı, bölgedeki durumu düzeltmeye katkı sunmuyor, krize çözüm bulma perspektifine zarar verebilir.

Türkiye’de yapılacak İslam Liderler Zirvesi’ne Rusya gözlemci ülke olarak katılım sağlayacak. Bu konuda görüşmelerimizi sürdüreceğiz.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.