Pratik politik örgüte ihtiyaç vardır

Pratik politik örgüte ihtiyaç vardır

Pratik politik örgüte ihtiyaç vardır

A+A-

Gerçekleri maddi güce dönüştürmek için pratik politik örgüte ihtiyaç vardır.

Dünya "demek ki dönüyormuş" kendilerin için de oldukları siyasi yapıları dağıtılmasına yardımcı olanlar, bugün "Kuzey Kürdistan da bir milli muhalefet hareketi var mı? " diye soruyorlar. Fakat bu anlayiş devam ettiği müddetçe, daha çok soracaklar...

Eylül 1984 ve tamda 32 yıl üzerinde geçti. Kürt hareketlarin bölünmesi, dağılması ve mücadele alanlarını terk etmesiyla beraber PKK'e ye yarayacağını ve PKK'e yi güçlendireceğini siyasi arkadaşlarımızla, aylarca tartıştık ve defalarca birlik platformlarda söyledik ve dile getirdik. Bunları zaman / zaman yazmaya çalıştım. Fakat, grupların dar çıkarları ve bireysel siyasi alışkanlıklar, Kürt ulusal hareketin başına musallat olmuştur, olan insanların emeğine ve çabalarına yazık olur.

Kuzey Kürdistan'da tek alternatif bir politik örgütleme ihtiyace vardır. Geri kalan, bu çatıdır, cephedir, güçbirliğidir bunların hepsi hikayedir. Tam bu 40 yıldır bu hikayeleri dinliyoruz. Tıpkı köy odalarındaki "berî seferê" hikayeler gibi, gece ve gündüz anlatılırdı. Birlik çalışmaları da öyle bir hal ve durum almıştır. Kürdistan'da PKK'e nin siyasi yanlışılarını ve yaratığı siyasi tahribatlarını frenlemek ve PKK'e kitlesini olumlu etkilemek için en azın da, PKK'e kitlesi kadar fedakar ve riskleri göze almasanız, Kuzey Kürdistan'da bir şey yapamazsınız. 

PKK'e "seyyar" bir devlet gibi, Kuzey Kürdistan'ın ekonomik, siyasi, askeri, kültürel ve sosyal olarak tüm alanları kontrol ediyor. PKK'e nin bu mevcut politik anlayış, Kürt halkına büyük zararlar verdi ve vermeye devam ediyor. Bu alanları PKK'e ye terk eden, diğer siyasi parti ve örgütlerin siyasi olarak günahsız ve masum da değildirler.

Siyasi örgütlenme, esas olarak toplumsal sorunları çözmek için vardır. Bunun içindir ki toplumun içinde örgütlenmeyi temel alinir ve onu siyasi iktidara taşır olmasıdır. 

Siyasi iktidar anlayışı olan bir siyasi parti veya bir örgüt kitleleri içerisinde çalışma yapıyorsa, bilin ki onu siyasi iktidar anlayışında bir samimiyetsizlik vardır.

Kuzey Kürdistan'da PKK nin dışında kalan, siyasi örgütler ve partilerin kitleler içinde ciddi bir faaliyetlerinden söz etmek mümkün değildir. Bu siyasi partilerin hepsinin de siyasi iktidar programları vardır. 

Kitle için de, ciddi siyasi çalışması olmayan bu siyasi partilere acaba "paraşütle" mi iktidara konacaklar.? 

Bugünkü somut koşluda, tek bir çıkış yolu ve alternatif vardır ve tüm siyasi Kürt parti programından olan birşey, ulusal demokratik bir kitle partisidir. Sınıf partisini savunan yok. Sadece bunlarin isimler farklıdır. Ortak programa uygun de ortak bir isim bulamkta pek zor olamamasi gerek. 

Demokrat bir konferansta, yeni bir siyasi harmanlanmayı temel alarak, seçme ve seçilmeyi bir demokrasinin prensibini olarak benimseyerek parti ismi, programı ve tüzüğünde konferans delegelerin oy çoğunluğun verecek kararlara bağlı kalarak Ulusal Demokratik Kitle Partisi için pratik politik adımlar atılmalıdır diye düşünyorum. Böylesi bir girişim sözkonusu olduğunda kişi olarak için de yer alırım.

Saygılar 

Halil Sipan

05/09/2016

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.