Parlamentodaki Siyasi Partilere ve Kürd Seçmenlere Çağrı

Parlamentodaki Siyasi Partilere ve Kürd Seçmenlere Çağrı

İrfan Burulday & Aziz Yağan

A+A-

 

Türkiye’nin yaşadığı problemlerin kaynağı demokratikleşememektir. Bizler yaşanan acı olayları, şiddeti, ekonomik sorunları demokratikleşme ile aşabileceğimizi biliyoruz. Bölgemizde başlatılan ekonomik yatırımlar demokratikleşmeyle desteklenmediği sürece sorunlarımız sona ermeyecek, tüm çabalar boşa gidecek, girişimcilerimiz ve nitelikli iş gücümüz bölgemizden ayrılmayı sürdürecek ve bunların gün geçtikçe ağırlaşan bedelini ödemeye devam edeceğiz. Kürd bölgesindeki sorun ekonomik yatırım ve miktarı yanında, esas olarak demokratik yatırım ve miktarıdır. Kürdlerin varlığı, tarihi, dili ve kültürü artık reddedilememektedir. Kürdler yasadışı bir toplum değildir, Kürd toplumunun adı ve hakları da yasal güvenceye kavuşturulmalıdır.

 

Parlamentodaki siyasi partilerden 16 Nisan referandum seçimlerinin ardından

  • ·Demokratik anayasa değişikliğini,
  •  Kürd toplumunun haklarının anayasal güvenceye kavuşturulmasını,
  • ·Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’nın asgari düzeyde yürürlüğe konmasını,
  • ·Okul öncesinden üniversiteye anadilimizde eğitim öğretimin önünde engel olan Tevhid-i Tedrisat kanununun iptalini,
  •  Farklı inançların önünde engel olan Tekke ve Zaviyelerin Kapatılmasına dair kanunun iptalini talep ediyoruz.

 

İstikrar, huzur ve güvenin yegane kaynağı yasal güvencedir. Kürd toplumunun bugüne kadar elde ettiği demokratik, insani ve kültürel imkanlarından geriye doğru adımların olmaması gerekiyor. Bu nedenle; anadilimiz, isimlerimiz, kurslarımız, kitaplarımız, yayın ve akademik çalışmalarımızın akıbetine ilişkin endişelerimizin giderilmesi de yasalaşma ile mümkündür. Parlamentoda grubu bulunan AKP, CHP, HDP ve MHP’yi referandum gününe dek taleplerimizin yerine getirileceğine dair yazılı ya da sözlü açıklama yapmaya çağırıyoruz.

Kürd seçmenlere, taleplerimizi olumlu karşılayan parti ya da partilerin eğilimine göre referandumdaki tutumlarını belirlemelerini öneriyoruz. Herhangi bir partiden açıklama yapılmazsa, Kürd seçmenlerden seçim günü sandığa giderek oylarını geçersiz hale getirmelerini öneriyoruz. Geçersiz oy seçeneği, Kürd seçmenlerin sorunlarımıza sistem içinde ve demokratik yöntemlerle çözüm arayışının ve tutumunun açık ifadesidir. Türkiye kamuoyunu çağrımızı desteklemeye davet ediyoruz.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.