PAK, PSK, KDP-Bakur, ÖSP ve Azadi Hareketi'nden işten atılan taşeron işçilere dair destek açıklaması

PAK, PSK, KDP-Bakur, ÖSP ve Azadi Hareketi'nden işten atılan taşeron işçilere dair destek açıklaması

'Güvenlik soruşturmaları' gerekçe gösterilerek Diyarbakır belediyelerinde işten çıkarılan işçilere 5 parti ve örgütten destek geldi. PAK, PSK, KDP-Bakur, ÖSP ve Azadi Hareketi ortak basın açıklamasıyla uygulamayı protesto etti.

A+A-

Bilindiği üzere, Diyarbakır'da çoğunluğu Bağlar Belediyesi olmak üzere birçok belediyede güvenlik soruşturmaları gerekçe gösterilerek 722 taşeron işçinin işlerine son verilmişti. İşten çıkarılan işçiler de belediyelerinin önünde eyleme başlamışlardı.

Bugün (9 Nisan 2018) Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK), Kürdistan Demokrat Partisi- Bakur (KDP-Bakur), Özgürlük ve Sosyalizm Partisi (ÖSP) ve Azadî Hareketi, ortak basın açıklamasıyla hukuksuz işten çıkarılmalara tepki göstererek işten çıkarılan işçilere destek mesajı verdiler.

Kürtçe ve Türkçe hazrlanan ortak metnin Kürtçesi,PSK Diyarbakır İl Başkanı Vedat Dede, Türkçesi ise PAK Diyarbakır İl Başkanı Sait Aydoğmuş tarafından okundu.

Basının ilgiyle izlediği basın açıklamasına, partilerin dostları ve çevrelerince kitlesel katılım göze çarptı.

5 siyasi parti ve örgütün ortak basın metninde şu ifadeler yer aldı:

 

"Basına ve Kamuoyuna,

Geçen hafta, Türkiye ve Kuzey Kürdistan çapında, Olağanüstü Hal kapsamında çıkarılan 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) sonucu yürürlüğe sokulan “Taşeron Düzenlemesi” uyarınca, kadroya alınmayı bekleyen binlerce işçinin iş akitleri feshedilerek işlerinden edildiler.

Bu Karar için, tek tek kişilere ilişkin bir gerekçe yerine, KHK uygulamasındaki “Arşiv Araştırması ve Güvenlik Soruşturması” gibi soyut/muğlak genel bir “suç” gerekçe olarak gösterilmiştir. Özellikle Kürdistan’da, bu işçilerin ezici çoğunluğunun, suçun kişiselliği prensibinin aksine, akrabalarının siyasal sicilleriyle ilişkilendirilerek İşten atıldıkları anlaşılmaktadır.

Bu uygulama çerçevesinde, Diyarbakır’da Büyükşehir, Bağlar, Kayapınar, Yenişehir, Bismil ve Ergani Belediyelerinde çalışan, toplam 722 işçinin işine son verilmiştir. Türkiye çapındaki uygulama ortalamasının çok üstünde olan bu miktar, anılan uygulamanın, Olağanüstü Hal uygulamasında olduğu gibi, Kürdistan’ın siyasal merkezi durumundaki Diyarbakır’da, çok daha yoğun ve kapsamlı bir biçimde uygulandığını ortaya koymaktadır. Tıpkı, halkın iradesini hiçe sayan “Kayyum uygulamaları”nın da, Kuzey Kürdistan’da daha bir yoğun olduğu gibi.

Bu uygulama, AK Parti Hükümetinin ve onun fiili ortağı olan MHP’nin, kendilerinden olmayan herkesi potansiyel suçlu ve dolayısıyla adeta düşman gibi görüp davranmasının zaten sürdürülmekte olan yeni bir saldiri dalgasıdır. Anılan fiili koalisyon, Türkiye’de var olan hukuka bile riayet etmeden, insanların yaşam hakkını ekmekleriyle oynamak suretiyle ihlal ediyor ve geleceği kin ve nefret tohumları ekerek boğmağa çalışıyor.

Biz, aşağıda imzası bulunan siyasal parti ve örgütlerin Diyarbakır şubelerinin temsilcileri, ulusal özgürlük, demokrasi ve hukuk mücadelemizin bir gereği ve parçası olarak anılan haksız, hukuksuz uygulamaya karşı çıkıyor; bu ve benzeri uygulamalarda haksızlığa uğrayan tüm işçi ve memurların görevlerine dönmeleri için atılan işçi ve memurlarla sendikalarının verdikleri mücadeleyi desteklediğimizi açıklıyoruz.

09 NİSAN 2018

PSK, PAK, ÖSP, KDP-Bakur, HEREKETA AZADÎ

Diyarbakır Şubeleri"

 

Basın açıklaması sonrası işçilere destek ziyareti

Ortak basın açıklamasının ardından, 5 parti ve örgütten oluşan heyet, Bağlar Belediyesinin önünde eylem yapan işçilere destek ziyaretinde bulundu.

Belediye önünde, Hanifi Turan Kurmancî, Sıdkı Zilan ise Dimilî konuşma yaptı. Her iki konuşmacı da, konuşmalarında, işçilerin emeği ve çalışma haklarından bahsederek, devletin ve belediyelerin tutumunu protesto ettiler ve işçilerden, haklarını barışçıl ve demokratik bir şekilde talep etmelerini istediler.

Bazı işçilerin 1-2 yaş grubundan çocuklarıyla katıldıkları eylemde konuşma yapan Turan ve Zilan, konuşmalarının devamında, işçilere desteklerini yineleyerek kendilerine başarılar dilediler.

5 parti ve örgütün işten çıkarılan işçilere destek ziyaretleri başarılı bir şekilde sona erdi.

daxuyanî-2.jpgdaxuyanî-3.jpgdaxuyanî-5.jpgdaxuyanî-4.jpg

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.