PAK: Enfal Şehitlerine en iyi müjde Güney Kürdistan’ın bağımsızlığıdır

PAK: Enfal Şehitlerine en iyi müjde Güney Kürdistan’ın bağımsızlığıdır

Kürdistan Özgürlük Partisi PAK Basın ve İletişim Bürosu tarafından yayınlanan mesajla, Enfal Katliamı şehitlerini andı:

A+A-

"Enfal Şehitlerine en iyi müjde Güney Kürdistan’ın bağımsızlığıdır

"Saddam Hüseyin İran’la süren savaşa rağmen,1986 Yılında büyük bir askeri güçle Kürdistan’a saldırdı. Hedef 13-70 yaş arası tüm erkekleri yok etmekti. Hedefe ulaşmak için tüm araç ve yöntemler serbestti; karadan ve havadan bombalama, köy ve yerleşim yerlerini ortadan kaldırma, yerinde toplu infazlar, kimyasal silahların kullanımı vs.

Bu vahşice saldırılar, tam üç yıl boyunca sitemli bir şekilde sürdü, fakat en büyük ve yoğun saldırılar 1988 de gerçekleşti. Bu saldırılardan biri de Halepçe katliamıydı. Saldırıların hedefinde Asuriler ve Türkmenler de vardı. Enfal saldırılarında 182.000 Kürdistanlı öldürüldü, Güney Kürdistan’ın 4665 köyünden 4000’i yerle bir edildi. Qaledıza, Seyidsadıq gibi kasabalarda hava saldırılarından etkilenmeyen, hasar görmeden ayakta kalan tek bir bina dahi kalmadı. Saldırılarda 3000 cami, 2000 okul, 300 hastane ve 27 kilise yıkıldı. Bir milyonu aşkın Kürt, evini ve yurdunu terk ederek dağ, bayır yollara düştü. Elektrik, telefon, yol gibi altyapı tesisler işlemez hale getirildi, tarlalar ekinsiz kaldı, ülkede evcil hayvan kalmadı. Saddam’ın emriyle Dukan barajının tribünleri tamamen açıldı, yüzlerce yerleşim yeri sular altında kaldı.

Saddam ve şurekası bu soykırıma Kuran’daki bir ayetten esinlenerek “Enfal” adını verdi. “Enfal”ın sözcük anlamı “savaş ganimeti”dir. Doğrudur, Saddam Kürdistanı yıkmakla, ulaşabildiği eli silah tutan tüm erkekleri öldürmekle kalmadı, onbinlerce Kürdistanlı kadına savaş ganimeti olarak el koydu ve Arap çöllerine sürdü. Kadınlarımıza tecavüz edildi, petrol zengini Haliç devletlerinde pazarlarda satıldı.

Enfal soykırım planlarının ilki,Barzan bölgesinde ele geçirilen 10-70 yaş arası bütün erkeklerin, Baas birlikleri tarafından Arap çöllerinde günlerce aç-susuz bırakılması ve diri diri toprağa gömülmeleriyle sergilendi. Barzan kadınları da Musul ve Erbil’de zorunlu ikamete tabi tutuldular.

Çağdaş tarihin tanıklık ettiği en büyük katliamlardan birideişte bu vahşi operasyonlar ile “Enfal” adı verilen soykırım girişimidir. Saddam, bu jenosid saldırılarını 1986-1989 arası üç yıl boyunca, İran-Irak savaşının gölgesinde yürüttü. ABD ve Avrupa başta olmak üzere, tüm İslam ülkeleri, komşu ülkeler bu üç yıl boyunca sesiz kaldılar. Ne zaman ki yüzbinlerce Kürdistanlı kar ve kışta, can havliyle Türkiye sınırına yığıldı, yaşanan trajedinin büyüklüğü televizyon görüntüleri ile milyonların odasına girdi ve bu durum Batı dünyasında homurdanmalara yol açtı, işte ancako zaman uluslararası kuruluşlar harekete geçmeye başladılar. Aradan 32 yıl geçmesine karşın,kara “Enfal”ın yol açtığı insanlık trajedisinin fotoğraflarıhala hafızalardaki tazeliğini koruyor.

Çünkü Kürt milletine karşı bu bitmez tükenmez nefret hala revaçta.Enfal soykırımından 32 yıl sonra, Kürdistan’ın dört parçasında  katliam, ölüm ve yıkım bütün şiddetiyledevam etmektedir. 

 

Açıktır ki, ne Enfal soykırımı, ne ondan öncekiler, ne de sonraki soykırımlar Kürdistan halkının özgürlük mücadelesini ortadan kaldırmadı, kaldırmayacaktır da.Hayat tarafından defalarca kanıtlanmış olan bu durum, hiçbir zaman sönmeyecek olan Kürt halkının özgürlük ateşi karşısında yok olmaya mahkumdur.


Evet, Enfal sadece Kürdistan halkına değil, tüm insanlığa karşı yapılmış bir soykırımdır.
 

Kürdistan Federe Devleti sadece Kürtler için değil, Asuri, Türkmen, Arap ve tüm diğer etnisiteler, Yezidi, Süryani, Hıristiyan, Kıldan, Şebek, Ehli Hak, Şii tüm farklı din ve mezhepler için korunak olmuştur.

Artık dünyanın Kürdistan gerçeğini görmesi gerekir, kendi kendisini yönetmesine açık destek sunması gerekir. Kürt halkının soykırım ve katliama tabi tutan ülkelerle yaşamaya zorlanmaması gerekir.

Kürdistan Parlamentosu 14 Nisan gününü kara “Enfal”ı anma günü olarak ilan etmiştir. Kürt halkı hiç bir zaman tarihin bu en büyükve insanlık açısından utançverici jenosidi unutmayacaktır.

Enfal şehitlerini unutmadığımızın en güçlü kanıtı, Güney Kürdistan’ın bağımsızlık ilanı olacaktır!

Enfal ve tüm Kürdistan şehitlerini saygıyla anıyor, soykırımı gerçekleştirenleri şiddetle lanetliyoruz.

14.04.2018

PAK Basın ve İletişim Bürosu"

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.