PAK Batman'da Amudê Sineması Şehitlerini Andı

PAK Batman'da Amudê Sineması Şehitlerini Andı

PAK Batman İl Örgütü 13.11.2016 günü Batman'da Amudê Sineması Şehitlerinin 56.yılı munasebetiyle anma etkinliği düzenlendi.

A+A-

5.jpg3-001.jpg1-001.jpg

PAK Batman İl Örgütü 13.11.2016 günü Batman'da Amudê Sineması Şehitlerinin 56.yılı munasebetiyle anma etkinliği düzenlendi.

Etkinliğe PAK yönetici ve üyeleri ile Rojava Kürdistanı Kürtleri katılım gösterdi.

Etkinlik Kürdistan şehitleri ve özel olarak Amudê Sineması şehitleri için saygı duruşuyla başladı, ardından Kürt ulusal marşı Ey Reqîb okundu.

Anmada,PAK Batman İl Başkanı Aziz Özdemir Amudê Sineması katliamı ile ilgili kısa bir bilgi sundu ve PAK ın açıklamasını okudu. Açıklamada;"13.11.1960`ta Amud kasabasının yerel yönetimi, Suriye devletinin aldığı karar üzerine, devam eden Cezayir devrimini destekleme amacıyla tüm ilkokul öğrencilerini zorunlu olarak ‘Cerimet Nısıf el Leyl’ (Gece Yarısı Cerimeti) filmini izlettiriyorlar. Her matinede 200 kişilik sinema salonuna 500 çocuk sığdırılıyor. Son matinede görevli askerler çocukları yerleştirdikten ve kapıyı kapattıktan sonra sinemayı alevler sarıyor." 283 çocuğun şehit düştüğü bu felaket ‘Amudê sinema yangını’ olarak trajedi ve katliamlarla dolu Kürt tarihine geçer. Her trajedi ve katliam yeni kahramanlar da doğurur. Mihemedê Seid Ağayê Deqori yangın külleri altında kalıp şehit düşene kadar, aleve dönüşen sinemanın kapılarını açıp içeriye dalarak, bir çok çocuğun canını kurtarır."

"Biz 56. yıldönümünde Kürtlerin yüreğinde derin yaralar açan Amude sinema yangının şehit çocuklarını rahmetle anıyoruz"dendi.

 Sonra Keko Osman Bu etkinlik için PAK a teşekür ederek kısa bir açıklamadan sonra Amûdê için yazdığı şiiri okudu.

Şair Halil Sasoni Amudê sineması olayı olduğunda 15 yaşında ve yardım amaçlı Amudê ye giden biri olarak anılarını ve gördüklerini anlattı ve bu Amudê Sineması katlıamının Amudênin özelliklerininden kaynaklandığını söyledi." Amudê bir bilgi kültür merkezi idi,Amudê aydınlanma merkezi idi,Amudê Kürtlüğün Kürdistanî değerlerin en yüksek olduğu merkezdi.Amudê yazarların şairlerin gazetecilerin kiblesiydi,Amudê rejime karşı itaatsizliğin merkeziydi.Güney Kurdistanda Süleymaniye ,Kuzey Kurdistanda Cizira Botan,Doğu Kurdistanda Mahabat neyse Rojava Kurdistanında Amudê odur."Dedi.Ayrıca  bu olayı araştıran ve belge kitap olarak kürtçe yazıp günümüze getiren Melle Ahmedê Namî saygı ile anmak gerekiyor. Dedi

Daha sonra Ahmet Hamza Amudê üzerine yazdığı ve bestelediği bir parçayı seslendirdi.

Ardından Amudê Sineması Şehitleri konulu bir belgesel izlendi. Belgeseli izleyen katılımcılar duygusal anlar yaşadılar.

Ardından anma etkinliği son buldu. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.