Oscar’ı kazanan Zhao’ya ülkesi Çin’de sansür

Oscar’ı kazanan Zhao’ya ülkesi Çin’de sansür

.

A+A-

 Nomadland filmiyle en iyi yönetmen ödülünü kazanan ilk Asyalı kadın Chloé Zhao’nun başarısı ülkesi tarafından sansürle karşılandı.
 
93. Oscar’da en iyi film ödülünü "Nomadland" ile kazanan yönetmen Asyalı Chloé Zhao’nun 2013 yılında bir röportajında ülkesi Çin’i “her yerde yalanların olduğu bir yer” olarak tanımlaması, daha önce filme ait tüm tanıtım materyallerini internetten kaldırmasıyla sonuçlanmıştı. Ülkedeki tepki hala devam ediyor. Weibo’da, Zhao’nun adı için yapılan aramalarda bir Covid-19 aşılama kampanyasını savunan ve aynı adı taşıyan Çinli bir yetkili hakkındaki bilgiler ortaya çıkıyor. Bir süre sonra da aramalarda “sayfa bulunamadı” ibaresi yer alıyor. 
 
Channel News Asia’nın haberine göre, 9 milyon takipçisi olan bir blog yazarının Zhao hakkında popüler bir Weibo gönderisi de kayboldu ve Associated Press, 14 milyondan fazla Weibo takipçisi olan film dergisi Watch Movies’in bir gönderisinin sansürlendiğini bildirdi.
 
MEDYA YER VERMEDİ 
 
Çin devlet medyasında ise, Zhao’nun başarısı yer almadı. Nomadland'in yönetmeni Oscar'ı kabul ederken konuşmasında, Çin'e bir atıfta bulunmasa da Çince bir ifadeden ilham aldığını belirterek, şunları söyledi: “İnsanlar doğduğunda özü itibarıyla iyidirler. Bu sözler çocukken beni çok etkilemişti ve bugün hala buna inanıyorum. Bazen sanki tersi doğruymuş gibi görünse de, nerede olursa olsun karşılaştığım insanlarda hep iyi bir şey buldum.”
 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.