“Ortadoğu ve Kürdistan’da Değişim Dinamikleri”

“Ortadoğu ve Kürdistan’da Değişim Dinamikleri”

Konferansın dili tamamıyla Kürtçe oldu.

A+A-

Özgürlük ve Sosyalizm Partisi (ÖSP) tarafından üç aylık siyasal etkinliklerin son halkası olan “Ortadoğu ve Kürdistan’da Değişim Dinamikleri (Bağımsızlık-Federasyon Tartışması) konulu konferans Pazar günü (25 Aralık 2016) başarıyla sonuçlandı.

Ulusal marş Ey Raqip eşliğinde saygı duruşu ile açılan konferansın açılışı,  ÖSP Genel Başkan Yardımcısı Nusrettin Maçin tarafından yapıldı. Maçin konuşmasında, Konferansın gerçekleştirilme amacını özetledikten sonra katılan tüm parti ile bağımsız siyaset kadrosuna teşekkür etti. Ve Konferansın amacına uygun başarıyla sonuçlanması dileğiyle konuşmasını sonuçlandırdı.

Ardından Konferansı yönetmek üzere Moderatör olarak Kazım Turhal’ı davet etti.

Turhal, Konferansın ilk bölümünde sonum yapacak olan partilere aşağıdaki sıralamaya uygun yirmişer dakika söz verdi. Parti, örgüt ve şahsiyet olarak sırasıyla sunum yapan konuşmacılar şunlardı:

ÖSP (Sinan Çiftyürek, Serokê Giştî);

Hareketa Azadi (Sedat Doğan, Berdevk);

PAK (Nuri Sınır, Cîgırê Serokê Giştî);

Fuat Önen (Siyasetmedar-Nivîskar)

PDK- Bakûr (Sertaç Bucak,  Serokê Giştî);

PSK (Bayram Bozyel, Cîgırê Serokê Giştî);

DBP (Ramazan Tunç, Cîgirê Hevserok)

Konferansa saat 13’te yemek molası verildi ve saat 14’te ikinci bölüm başladı.

İkinci bölümde; hem kurumlara hem de bağımsız şahsiyetlere söz verildi. Tabir uygunsa bu kez söz söyleme sırası salonda bulunan katılımcılara verildi. Kurumlar adına onar, şahıslar adına ise konuşma süreleri beşer dakika ile sınırlandırılmıştı. İkinci bölümde kurum ya da bağımsız olarak konuşanlar konuşma süreleri içerisinde sunumculara soru da sordular. Bağımsız şahsiyetler adına çok sayıda katılımcı kürsüye gelerek söz hakkını kullandı. Görüş, öneri ve eleştirilerini dile getirdi.

İkinci bölümde sunumcu olmayan iki kurum da söz hakkını kullandı. Biri Demokratik Toplum Kongresi (DTK) diğeri ise Platforma Yekitiya Kurdistan (PYK) oldu.

Konferansta konu üzerinde, birbirinden farklı, zengin ve düzeyli sunum ile konuşmalar yapıldı. Yapılan eleştiriler ve verilen yanıtlar kesinlikle demokratik sınırlar içerisinde kaldı ve bu açından da Konferans bir düzey yakaladı. Birçok katılımcı Konferansın hem zengin katılım farklılığına hem de eleştiri ve eleştiriye karşılıklı tahammül düzeyine, yapıcı diline övgüyle vurgu yaptı.

Konferansın ana temasıyla bağlantılı gerek Kürdistan parçalarında ulusal ittifak ve gerekse parçalar arası Ulusal Kongre çağrıları dile getirildi. Konferansın dili tamamıyla (bir kişi hariç ki O’da ikinci söz hakkını kullanırken Kürtçe konuştu) Kürtçe oldu.

Konferansa katılım ise ta başta belirli bir sayı ile sınırlandırılmıştı. Birebir çağrılı 90 kişiden 70 kişi katıldı.

En son, kalan zaman dikkate alınarak sunumculara tekrar eşit süreli söz hakkı verildi. Ve Nusrettin Maçin’in teşekkür konuşması ile Konferans sona erdi.

Konferans sonuç bildirisi ÖSP tarafından ayrıca kamuoyuyla paylaşılacaktır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.