OHAL da Zırhlı araçlar 25 kişiyi öldürdü

OHAL da Zırhlı araçlar 25 kişiyi öldürdü

20 Temmuz 2016’da ilan edilen OHAL sonrasında Kürt illerinde Zırhlı araçlarla öldüm olayları giderek arttı

A+A-

Kürt illerinde çoğu kaza olarak lanse edilen, bazı zırhlı araç yaralanmalarında da müsebbibin değil mağdurların suçlu olarak hâkim karşısına çıkartıldığı ‘zırhlı araç kazaları’ 20 Temmuz 2016’da ilan edilen OHAL sonrasında giderek arttı. OHAL ilanından sonra güvenlik görevlilerine dava açılamaması, açılan davaların bir kısmının da basit kaza tanımlaması ile görülmeye başlanması da zırhlı araçlarla yaşanan kazalardaki artışların nedeni olarak görülüyor.

OHAL ilanından sonra zırhlı araçların neden olduğu ‘kazalar’ ya da gösterilerde zırhlı araçlarla yapılan müdahaleler sonrasında Kürt illerinde yaşanan sivil ölümler ve yaralamalar şu şekilde:

  • Van il merkezinde 24 Temmuz 2016 günü İpekyolu İlçe Emniyet Müdürlüğü önünde kirpi tipi zırhlı aracın ezdiği 4 yaşındaki Taha Kılıç hayatını kaybetti.
     
  • 30 Ağustos 2016’da Van İpekyolu Hacıbekir mahallesinde zırhlı araçtan açılan ateşle 17 yaşındaki Mustafa Duman ağır yaralandı. Duman, 7 Eylül'de yaşamını yitirdi.
     
  • 6 Eylül 2016’da Dersim Seyit Rıza Meydanı’nda Kobra tipi zırhlı aracın çarptığı 71 yaşındaki Naciye Özdemir yaşamını yitirdi.
     
  • Yüksekova çarşı merkezinde 8 Ekim 2016 günü Kobra tipi zırhlı araç sivilleri taradı. Hakkari valiliği yaşanan sivil ölümler sonrasında yaptığı açıklamada zırhlı araçtaki otomatik silahın ‘tutukluk’ yaptığını açıkladı. Bu olayda bir mobilya mağazasının önünde ve müştemilat kısmında bulunan Şemsettin Çakmakçı, Rahmi Safhalı, Necdet İşözü, Mehmet Ali Kaya, Serhat Buldan ve Aydın Tümen yaralandı, Yüksekova Devlet Hastanesine kaldırılan Safhalı, İşözü, Buldan ve Tümen kurtarılamayarak hayatını kaybetti.
     
  • Cizre’de 24 Ekim 2016’da zırhlı polis aracı 5 yaşındaki Hakan Sarak adlı çocuğu ezerek ölümüne neden oldu. Polis kaçtı, Sarak ise olay yerinde kan kaybından yaşamını yitirdi
     
  • 9 Şubat 2017’de Mardin Dargeçit’te 7 yaşındaki Berfin Dilek, zırhlı polis aracının çarpması sonucu hayatını kaybetti.
     
  • Siirt-Batman karayolu üzerinde 4 Mart 2017 günü geri geri hareket eden zırhlı aracın altında kalan 34 yaşındaki Kerem Arslan yaşamını yitirdi.
     
  • 21 Mart 2017 günü Şırnak’ın İdil ilçesinden Cizre’ye giden sivil bir otomobile Ejder tipi zırhlı araç çarptı. Kaza saat 21.30 sıralarında İdil-Cizre karayolunun 10'uncu kilometresindeki Kovah Köyü yakınlarında meydana geldi. Kaza sonrasında demir yığını haline dönüşen otomobilde bulunan Okan İnceBahadır Beyazlıoğlu ile adı öğrenilemeyen bir kişi hayatını kaybetti.
     
  • 27 Nisan 2017’de Diyarbakır Gevran caddesinde askeri zırhlı aracın çarptığı 55 yşaşındaki Hatun Elhuman yaşamını yitirdi.
     
  • 10- 18 Nisan 2017’de Van 2 Nisan caddesinde zırhlı aracın çarptığı 2 kişiden Abdulvahap Taş ağır yaralandı. Çarpma sonucu akciğerleri patlayan ve bilinç kaybı yaşayan Taş, günlerce hastanede tutuldu.
     
  • 11- 28 Nisan 2017’de Van’da zırhlı polis aracının çarptığı 2 yurttaştan Sami Uçan kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Van’da takip eden bir hafta içinde 7 kişi zırhlı araçların çarpması sonucu yaralandı.
     
  • 4 Mayıs 2017’de Silopi’de zırhlı polis aracının bir eve çarpması sonucu Furkan ve Muhammed Yıldırım adındaki kardeşler hayatlarını kaybetti.
     
  • 9 Haziran 2017’de Nusaybin'de özel harekat polislerini taşıyan zırhlı aracın çarptığı motosiklet üzerindeki 17 yaşındaki Mehmet Şerif B. ağır yaralandı. Yaralı B., uzun dönem hastanede kaldı. Daha sonra yapılan tıbbi müdahaleler ile bir ayağı dizinden kesildi.
     
  • 14 Haziran 2017’de Lice’de 70 yaşındaki Pakize Hazar'a zırhlı araç çarptı, Pakize Hazar olay yerinde yaşamını yitirdi. Kazanın yaşandığı yer İlçe Emniyet Müdürlüğü ile Hükümet Konağı arasında bulunuyor ve araç trafiğine kapalı.
     
  • 19 Haziran 2017’de Diyarbakır Bingöl yolunda zırhlı aracın çarptığı köy dolmuşundaki 2 kişi yaşamını yitirdi, 18 kişi yaralandı.
     
  • 20 Haziran 2017’de Pakize Hazar’ın taziyesinden dönen köylülerin aracına ejder tipi zırhlı araç çarptı. Bu olayda 74 yaşındaki Mahmut Öner, 64 yaşındaki Mevlüt Dağtaş, 63 yaşındaki Abdulhamit Dağtaş, 53 yaşındaki Fikri Demirbaş ile Fikri Demirbaş’ın annesi Zeyel Demirbaş yaşamını yitirdi. Zırhlı aracın çarpmasıyla otomobilde yaşamını yitiren Zeyel Demirbaş Sur eski belediye Başkanı Abdullah Demirbaş’ın kayınvalidesi, Fikri Demirbaş ise kayınbiraderiydi.
     
  • 20 Haziran 2017’de Şırnak Beytüşşebap’ta akrep tipi zırhlı askeri aracın çarpması sonucu 3 yurttaş yaralandı.
    artigercek

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.