Noam Chomsky: Kürtler bağımsızlığa ulaşmak için birleşmeli

Noam Chomsky: Kürtler bağımsızlığa ulaşmak için birleşmeli

.

A+A-

Chomsky, “Kürtler birlik olup bölünmelerden kaçınarak Ortadoğu'daki sorunların merkezinden kendilerini koruyabilir, geleceklerini ve kaderlerini belirleyebilirler” dedi.

Amerikalı dilbilimci, filozof ve tarihçi Noam Chomsky, Kürtlerin baskının üstesinden gelmek ve bağımsızlığa ulaşmak için birleşmesi gerektiğini söyledi.

K24’ün canlı yayın konuğu olan ABD’li filozof ve dilbilimci Noam Chomsky, “Kürtler birlik olup bölünmelerden kaçınarak Ortadoğu'daki sorunların merkezinden kendilerini koruyabilir, geleceklerini ve kaderlerini belirleyebilirler” dedi.

“Kürtler 4 parçada baskılara maruz kalmıştır, ancak birlik olmaları halinde bağımsızlığa kavuşmak için barışçıl bir yol seçebilirler” diyen Chomsky, Ortadoğu'nun geleceğine ve kaderine ilişkin ABD, İngiltere ve Avrupa’nın bir yanda, Çin ve Rusya’nın ise diğer tarafta birçok siyasi, güvenlik ve enerji konusunda çıkar çatışmaları olduğuna dikkat çekti.

ABD’nin diğer güçlü ülkeler gibi, insan hakları ve demokrasi ile ilgilenmeyip kendi çıkarlarını gözettiğini vurgulayan Chomsky, “Dolayısıyla Irak'ı da içine alan güçlerini ve hegemonyalarını sürekli artırmayı hedefliyorlar ve o ülkede Irak halkının çıkarlarını değil kendi çıkarlarını arıyorlar, bu tarihte açıkça görülüyor. Örneğin, Irak devletinin ve sınırlarının kurulması, Kuveyt'in İngilizler tarafından denize açılması Irak halkının ve bölgenin çıkarına değil, onların çıkarınaydı” ifadelerini kullandı.

Savaşın Irak’a büyük zarar verdiğini ve Irak’ın giderek bölündüğünü kaydeden Chomsky, Kürtlerin öncelikle sorunlarını çözmesi ve bölünme sorunlarını çözmesi gerektiğini söyledi.

Kürtler 4 parçada zulme uğradığını ve farklılıklarını bir kenara bırakıp amaçları için ortak bir yol seçmeleri gerektiğini bildiren Chomsky şöyle devam etti:

“Kürtlerin bölündüğü ülkelerin bağlamları farklı, örneğin Irak'ın bağlamı Türkiye'den, Türkiye'nin bağlamı Suriye'den farklı. Ancak hepsinin birlik ve söyleminde birlik olması, bu baskıya karşı koyması ve bağımsızlığa kavuşmanın barışçıl yolunu bulması gerekiyor. Kürtler Irak ve Suriye'de görece bağımsız ama Türkiye'de durumları daha karışık, baskı dönemini aşmanın tek yolu birlik olmaktır.”

ABD ile Kürtler arasındaki ilişkilere değinen Chomsky, “Kürtlerin dağlardan başka dostları yok” dedi.

ABD'nin 2019'da Kürtlere saldırması için Suriye sınırlarını Türkiye'ye açtığını kaydeden Chomsky, ABD güçlerinin Suriye'den çekilmesine işaret ederek, Kürtlerin tamamen ABD'ye güvenmemesi gerektiğini ifade etti.

ABD'nin Irak'ın silahlarının yüzde 85'ini sağladığı sırada binlerce Kürdün Irak yönetiminin kurbanı olduğunu belirten Chomsk, Kürdistan Bölgesi’nin ABD’den yardım alabileceklerini ancak ABD’ye yaslanmalarının hayal olduğunu bildirdi.

K24

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.