Newroz ateşi her yerde yakıldı!

Newroz ateşi her yerde yakıldı!

21 Mart Kürt Ulusal Bayramı Newroz vesilesiyle alanlara akın eden onbinler, Newroz ateşi etrafında kenetlenerek Afrin direnişini selamladı ve özgürlük ve barış mesajları verdi.

A+A-

DİYARBAKIR: “Bu meydandaki herkes birer Demirci Kawa’dır”

Diyarbakır’da saat 11.00’de Newroz Parkı’nda başlayan kutlama için on binlerce kişi sabahın erken saatlerinden itibaren alana giriş yaptı.

Yöresel kıyafetleri ile Newroz alanına yürümeye başlayanlar kendilerine eşlik eden davul zurnalarla Newroz’un ilk halaylarını çekti.

MA’nın haberine göre kentte okullar da Newroz nedeniyle boş kaldı.

Newroz alanı her yıl olduğu gibi bu yıl da sarı, kırmızı ve yeşil renklerle donatıldı. Alanın dört bir yanına Kürtçe’nin yanı sıra farklı dil ve lehçelerde “Newroz pîroz be” yazılı pankartlar asıldı. Alanda ayrıca “Halkın iradesi gasp edilemez”, “Bu böyle gitmez, kadınlar izin vermez”, “Faşizm kaybedecek halklar kazanacak” pankartları yer aldı.

Alandan yükselen ses: “Bijî Berxwedana Efrînê”

Saat ilerledikçe kentteki Newroz alanı dolarken, MA, alanda yüz binlerce kişinin olduğunu aktardı. Alanda en çok yükselen ses ise “Bijî Berxwedana Efrînê” yani, “Yaşasın Afrin direnişi” oldu.

Açılış konuşmasını HDP İl Eşbaşkanı Mehmet Şerif Camcı yaptı. Camcı, Newroz’un önemine değinerek, Newroz’un yeni yaşamın çağrıcısı olduğunu ifade ederek, tüm Kürt halkının Newroz’unu kutladı ve “ne olursa olsun Kürt halkının kazanacağını” söyledi.

Afrin’den mesaj

Etkinlikte konuşan Demokratik Toplum Kongresi Eşbaşkanı Bedran Öztürk ise Afrin halkının Newroz’a gönderdiği mesajı okudu.

Afrin Kantonu yönetimi tarafından gönderilen mesajda, Türkiye’nin ÖSO gruplarıyla birlikte 20 Ocak’ta başlattığı operasyon hatırlatılırken, direnişe dikkat çekildi. Mesaj özetle şöyle:

“Afrin halkı olarak sadece Türkiye’ye değil birçok güce karşı direnmekteyiz. Afrin halkı olarak bu güçlere teslim olmadık ve olmayacağız. Bizler toprağımızı ve onurumuzu korumak için sonuna kadar direndik. Bir devletin tek başına dahi baş edemediği bu güçlere karşı direniyoruz. ÖSO çeteleri uluslararası güçler sayesinde topraklarımıza girmiştir. İşgalcilere karşı halkımızın güvenliğini sağlamak amacıyla tedbir alınmış ve mücadelemiz devam etmektedir.

Afrin tüm insanlığın ortak kenti olacak ve işgalcilere yem olmayacaktır. Bu nedenle yeni mücadele aşaması başlatılmıştır. Bu nedenle tüm halkımızın desteği daha fazla olmalıdır.

Amed başkenttir ve artık başkent rolünü oynamalıdır. Öncülük etme misyonunu biran önce hayata geçirmelidir. Bu toprakların ve bu kadim halkın yalnız olmadığını herkese bir kez daha gösterme zamanıdır. Newroz bu yönden önemlidir. İşgalcilere karşı direniş bayramı olan Newrozu direniş ile karşılamaktayız. 2019 Newrozu’nu umut ve özgürlük içerisinde kutlayacağımıza inanıyoruz. Tarihi direnen halklar yazacaktır. Direniş ruhuyla sizleri selamlıyoruz. Bijî Newroz, bijî tekoşînameyê Azadiyê!”

 

CİZRE: “Onlar Dehak’sa biz Kawa’yız”

Şırnak’ın Cizre ilçesinde Newroz, Konak Mahallesi’ndeki Bozalan Tesisleri’nde kutlandı.

Binlerce kişinin sabah saatlerinde Newroz alanını doldurduğu kentte okullar boş kalırken, alan doldu. Sokağa çıkma yasakları sırasında yaşamını yitirenlerin aileleri de alanda yerlerini aldı.

Birçok kentten Cizre’ye

Şırnak, Silopi, İdil, Uludere, Beytüşşebap ve Güçlükonak ilçesinden onlarca araçla kutlamaya katılmak için Cizre’ye gelmek isteyen yurttaşlar saatlerce polis kontrol noktalarında bekletildi ve GBT kontrolünün ardından kente alındı.

Alan girişinde basın mensuplarının fotoğraf ve görüntülerini kontrol eden polis, alan dışında çekilen görüntüleri sildi. Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından alınan karar doğrultusunda, Newroz’a ilişkin slogan içeren Kürtçe pankartlara da el konuldu.

 

Yapılan açılış konuşmalarında direniş ve mücadele mesejarı verilirken, konuşmacılardan HDP Kadın Meclisi üyesi Özlem Kutlu, “Tarihten bu yana Botan halkına soykırımı reva gören, Newroz alanına baksın. Bu fotoğrafı hiç bir zaman yok edemezler. Biz tarihi altın harflerle yazıyoruz. Bizler özgürlüğün kalbiyiz. Buradan meydan okuyoruz; Botan hiç bir zaman baş eğmeyecektir” dedi ve şöyle devam etti:

“Kimse bizi teslim alamaz. AKP iktidarı Dehak ise biz Botan meydanlarında Kawa’yız. Baş eğmeyeceğiz.”


İSTANBUL

İstanbul’da yüz binlerin katılması beklenen Newroz Bakırköy Halk Pazarı’nda başladı.

“Newroz direniştir, halkların faşizme karşı baharıdır” sloganıyla düzenlenen Newroz alanına metro, otobüs, vapur ve özel araçlarla ulaşanlar alana yürüyüşler düzenleyerek giriyor.

Alana girenler sık sık “Baskılar bizi yıldıramaz” ve “Yaşasın Afrin direnişi” sloganları atıyor.

“Savaş değil barış istiyoruz”, “Zalim Dehaklar kaybedecek Devrimci Kawalar kazanacak” yazılı dövizlere polis arama noktalarında el koyarken, yine bazı gençlerin giydiği “Kürdistan” yazılı tişörtler de polisler tarafından üzerlerinden çıkarılarak alındı.

Kutlamalara çok sayıda sol sosyalist siyasi parti, meslek odaları, sendikalar ve sivil toplum kuruluşu destek veriyor.

Alandaki gazeteciler arama noktaları ve alan dışında sık sık polis tarafından engellendiklerini belirtiyor.

 

NUSAYBİN: “Her yer Afrin her yer direniş”

2016 yılında ilan edilen sokağa çıkma yasağında birçok mahallesi yıkılan Mardin’in Nusaybin ilçesinde, 2 yılın ardından Newroz kutlandı.

Kente bağlı 8 Mart Mahallesi’nde bulunan Cegerxwîn Parkı’nda gerçekleşen kutlama yoğun abluka altında gerçekleşirken, çok sayıda Nusaybinli yine de alana geldi.

Kentte 2 yıl önce ilan edilen sokağa çıkma yasakları sırasında çocuklarını kaybeden aileler de alanda yerini aldı.

Alandan sık sık, “Her yer Afrin her yer direniş” ve “Jin, jiyan, azadî” sloganları atılırdı.


URFA

Urfa’da HDP, DBP, PSK ve EMEP’in öncülüğünde kutlanan Newroz için sabah saatlerinde yöresel kıyafetleriyle yola çıkanlar, Paşabağı Mahallesi’ndeki Newroz Alanı’na polis kontrol noktasında aranarak girerken, ilk olarak Newroz halayı çekti ve Afrin’e dönük operasyonu sloganlarıyla protesto etti.

Çok sayıda polisin yaptığı üst aramalarında HDP ve DBP bayraklarının da aralarında olduğu çok sayıda pankarta el konulduğu bildirildi.

“Dehaklara karşı çağdaş Kawalara bin selam”, “Newroz direniştir, faşizme karşı halkların baharıdır”, “Çiçekleri kopararak baharın gelmesini engelleyemezsiniz” yazılı pankartlar da içeri alınmadı. Pankart ve bayrakların yanında sarı, kırmızı, yeşil flamalar da alana alınmadı.


BATMAN

Batman’da on binlerce kişi Newroz kutlamalarına katılmak için sabahın erken saatlerinden itibaren Yeni Otogar yanında bulunan Newroz Alanı’na akın etti.

Kadınlar alanda yöresel kıyafetleriyle renk cümbüşü yaratırken, Barış Anneleri ise Afrin’e destek amacıyla ellerinde zeytin dallarıyla alana giriş yaptı.

Alandan sık sık “Yaşasın Afrin direnişi”, “Newroz piroz be” sloganları yükseliyor.


YÜKSEKOVA

Hakkari’nin Yüksekova ilçesindeki Newroz kutlamaları ilçe stadyumunda düzenleniyor.

Kutlamaya sabahın erken saatlerinde köy, mahalle ve ilçe merkezinden binlerce kişi gelirken, Newroz alanına, “Azadiya jinê azadiya civakiyê ye” ile “Newroz pîroz be” pankartları asıldı.

 


VAN: “Ulusal birlik dışındaki her şey teferruat, kaderimizi biz yazalım”

Sabahın erken saatlerinde on binlerce kişi Newroz’un kutlanacağı Van Kalesi eteklerinde bulunan Newroz Parkı’na geldi.

Alana gelen Vanlılar, birçok noktada polis kontrolünden geçerken, polisin yoğun önlemler aldığı ve helikopterlerle havadan izlediği Newroz alanı, HDP ve DBP bayraklarıyla süslendi. Sahnede “Newroz pîroz be” ve “8 Mart’tan Newroz’a özgürlük için alanlardayız” pankartı yer aldı.

Van’daki Newroz’da HDP’nin tutuklu olan önceki dönem Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile yine tutuklu bulunan DBP Eş Genel Başkanları Sabahat Tuncel ve Mehmet Aslan ile Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Bekir Kaya’nın cezaevinden gönderdikleri mesaj okundu.

Mesajda, “Toprağını korumak için Efrin halkının gösterdiği tarihi direniş, insanlığın özgürlük umutlarını büyüttü. Newroz umuttur, direniştir ve çağrıdır. Bu yürüyüş durdurulamaz” denildi.

Okunan mesajın ardından DTK Van Sözcüsü Fikret Duman, Afrin’deki duruma dikkat çekerek, “Efrin şahsında Kürt halkının statü sahibi olmasını engellemek istiyorlar. Biz DTK olarak bütün halkımıza sesleniyoruz; ulusal birlik dışındaki her şey teferruattır. Biz kaderimizi yazmazsak, bizim kaderimizi hep başkaları yazacaktır”  dedi.


EGE

İzmir’de Gündoğdu Meydanı’nda düzenlenen Newroz kutlamalarına binlerce kişi katıldı.

Çok sayıda sivil toplum örgütü ve siyasi partinin destek verdiği kutlamada alana “8 Mart’tan Newroz’a özgürlük için alanlardayız”, “Cesareti bulaştıralım, umudu büyütelim” ve “Faşizme dur diyoruz, örgütlenerek özgürlüğe yürüyoruz” pankartları asıldı.

Kutlamada Afrin lehine atılan sloganlar öne çıktı.

Ege’de kutlamaların bir başka adresi ise Muğla’nın Milas ilçesi oldu.

Akkent Pazar Alanı’nda düzenlenen kutlamaya binlerce kişi katıldı. Halaylarla başlayan Newroz kutlamasına Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan konuştu.

“Newroz direniştir, faşizme karşı halkların baharıdır” pankartının açıldığı alanda, Newroz’a izin çıkmayan Aydın ilinden yurttaşlar da yerini aldı. Kutlama Newroz ateşinin yakılması ve çekilen halaylarla devam ediyor.

Manisa, Balıkesir ve Denizli’de de binlerce kişi Newroz kutlamalarına katıldı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.