New York Times: Erdoğan’ın seçim kumarı geri tepebilir

New York Times: Erdoğan’ın seçim kumarı geri tepebilir

The New York Times, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimleri 16 ay erken almasının geri tepebileceğini ve seçimleri kaybedebileceğini yazdı.

A+A-

Muhalefetin ilk defa Erdoğan karşısında birleştiğine işaret eden NYT, oyların çalınmaması için de muhalif partilerin seferber olduğuna dikkat çekti.

Erdoğan’ın hala Türkiye’nin en popüler siyasetçisi olduğunu yazan NYT ancak bu defa muhalefet partilerinin eşine az rastlanır şekilde bir araya geldiklerini ve Erdoğan’la ciddi bir rekabete giriştiklerini belirtiyor. New York merkezli gazete muhalefetin ayrıca ilk defa oy hırsızlığının önüne geçmek için bütün ülkeyi  kapsayan bir sistem geliştirdiklerini ifade ediyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerin ikinci tura kalması durumunda CHP adayı Muharrem İnce’nin ciddi bir rakip olacağını vurgulayan gazete, muhalefetin ikinci tura kalan adayın arkasında birleşme sözü verdiğini gündeme getiriyor.

Erdoğan’ın milliyetçi bir kampanya yürüttüğü, ülkenin sorunları için terörizm ve Batı’yı suçladığını belirten haber-analiz, 4 muhalif partinin birleştiğini ve diğer muhalif partilerin Kürt partisi olarak bilinen HDP’ye bile el uzattıklarına atıf yapıyor. Haberde, İnce’nin, Erdoğan’ın kendisini teröristlerle işbirliği yapma riskine aldırış etmediği ve hapisteki HDP lideri ve Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ı ziyaret ettiği belirtiliyor. Kürtlerin oyunun yaklaşık yüzde 10 olduğunu yazan gazete, Kürt desteğinin Erdoğan’a karşı kuvvetli bir silah olduğunu hatırlatıyor.

Carlotta Gal imzası ile Isparta’dan yazılan haber-analizde Erdoğan’ın anayasayı değiştirmesini engelleme ve Kürtlere seslenme konularında muhalefetin beklenmedik açılımlarda bulunduğunu ancak Erdoğan’ın artan otoriterliğinin de muhalefetin birleşmesinde etkili olduğu kaydediliyor. 15 Temmuz başarısızı darbe teşebbüsünden bu yana Erdoğan’ın ülkeyi OHAL ile yönettiği, medyayı ve devletin bütün kurumlarını kontrolü altına aldığı, Yüksek Seçim Kurulu’nun bile bağımsızlığını kaybettiği vurgulanıyor.

Geçen yol yapılan Cumhurbaşkanlığı referandumunu şaibeli bulan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT)’na atıf yapan NYT, Erdoğan’ın mühürsüz binlerce oyun geçerli saydırdığına işaret ediyor. Haber, referandumdan sonra seçim kurallarının bir defa daha değiştirildiğini vurguluyor.

İyi Parti lideri Meral Akşener’e de yer ayıran NYT, milliyetçi liderin kampanyaya enerji kattığını ve bu defa oy hırsızlığının engellenmesi için ciddi tedbirler aldığını kaydediyor. Akşener’in geçen seçimleri takip eden ve bir izleme grubu kuran Burcu Akçaru’yu partisinin kurucusu yaptığı bilgisine de yer veriliyor. Akçaru’nun muhalefet partilerinin kendi oy sayma işlemini yapabilmesi için yeni bir bilgisayar ve cep telefonu programı geliştirdikleri, her sandıkta sonucu kendi veri tabanlarına girmeyi hedefledikleri belirtiliyor.

Akçaru’ya göre geçen yılki referandumda 5000 sandıkta gözlemci bulunmadı ve 20.000 sandığın resmi da sonuçları olmadan sisteme girildi. ‘Bunu herkes biliyordu ama siyasi liderler hiç bir şey yapmadı’ diyen Akçaru’ye İnce ve Akşener’den de destek geldi. İnce binlerce avukatı gözlemci olmaya davet ederken, Akşener de herhangi bir hile duyumu alması durumunda kendisini ancak jiletle YSK’nun önünden kazıyabileceklerini ilan etti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.