Neçirvan Barzani, YNK ve KDP'den eylem açıklamaları

Neçirvan Barzani, YNK ve KDP'den eylem açıklamaları

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani, Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP)'den 6 kişinin öldüğü ve 100'ün üzerinde yaralının olduğu eylemlere yönelik sağduyu mesajları yayınlandı.

A+A-

Kürdistan Bölgesi’nin hassas bir süreçten geçtiğini belirten Başbakan Neçirvan Barzani, barışçıl ve demokratik bir şekilde yapılacak gösterileri anlayışla karşıladıklarını ancak şiddeti hiçbir zaman kabul etmeyeceklerini söyledi.

Demokratik bir şekilde hak talebinde bulunmanın insanların en doğal ve meşru hakları olduğunu vurgulayan Neçirvan Barzani, göstericilere taleplerini medeni bir şekilde dile getirmelerini istedi.

Bölge ve Kürdistan Bölgesi’nin çatışma ve şiddetin yoğun yaşandığı bir süreçten geçtiğini hatırlatan Başbakan Neçirvan Barzani şunları dile getirdi:

“Mahmur ve çevresinde Irak güçlerinin güç yığması devam ediyor. Daha dün IŞİD, Peşmerge Güçlerimize karşı büyük bir terör saldırısı gerçekleştirdi. Kürdistan Bölgesi’nin böylesine hassas bir süreçten geçtiği bir zamanda birliğimizi sağlayarak birbirimize güç vermeliyiz. Bundan daha zor süreçler geçirdik. Huzur ve refah içinde bir Kürdistan Bölgesi'nin geleceğine olan inancımı koruyorum.”

YNK yayımladığı açıklamada iki gündür Kürdistan’ın çeşitli merkezlerinde düzenlenen protesto gösterilerinde hükümet, parti, dükkan ve vatandaşlarının evlerinin yakılmasının Kürdistan Bölgesi’nin çıkarlarına zarar verildiği ifade edildi.

YNK açıklamasında gösterilerde demokratik ve medeni olmayan yaklaşımları reddettiği belirtilerek, “Vatandaşların maaş ve daha iyi bir yaşam için yaptığı gösterileri meşru görürken, gösterilerde yaşanan taşkınlıkların ve şiddet yönteminin bu tür haklı gösterilere de zarar verilmektedir. Vatandaşlarımızdan bazı sorumsuz ve haklı taleplere fitne sokmak isteyen kişilerin oyununa gelmemelerini istiyoruz” denildi.

YNK açıklamasının sonunda tüm Kürdistan halkından elde edilen kazanım ve değerklerin korunmasını, düşmanların planlarına zemin oluşturacak şiddet ve fitne olaylarından uzak durmaları talep edildi.

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Süleymaniye ve Halepçe sınırında meydana gelen gösteri ve olaylara ilişkin yaptığı açıklamada, “Biz resmi kurumlara, siyasi parti binalarına ve genel yerlere saldırı yapılmasına karşıyız, güvenlik güçlerinden görevlerini yerine getirmelerini ve Kürdistan’ı çirkinleştirecek olaylara yol vermemelerini talep ediyoruz” denildi.

Açıklamanın devamında halkın yaşam koşullarının düzeltilmesini isteyen temiz niyetli yaklaşımların desteklendiği belirtilerek şu ifadelere yer verildi.

“Hükümet bu önemli sorunu çözmelidir. Fakat aynı zamanda resmi kurumlara, siyasi parti binalarına ve genel yerlere saldırı yapılmasına karşıyız ve bu tür yaklaşımlar özden ve gerçeklikten uzaktır. Görülüyor ki karışıklık ve şiddet yaratmak isteyenlerin ilk amaçları parti binalarımızı hedef almaktır. Güvenlik güçleri kurumlarından görevlerini yerine getirmelerini ve Kürdistan’ı çirkinleştirecek olaylara yol vermemelerini talep ediyoruz.”

Halkı sağduyuya ve sorumluca davranmaya davet eden açıklamada, bütün taraflardan Kürdistan ve demokrasi tecrübesini tehdit eden bu çirkince yaklaşımlara karşı sorumluca davranmasını talep edildiği belirtilerek şunlar kaydedildi:

“Halkın taleplerinin büyük bir bölümünü yerine getirmek ve bu zor süreçleri aşmak ancak bütün tarafların çabaları ile olur, bu şeklide de demokratik bir seçimin yapılması ve yeni bir hükümetin kurulması için zemin oluşur.”

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.