Nadiya Murad: Cinsel saldırı savaşlarda silah olarak kullanılıyor

Nadiya Murad: Cinsel saldırı savaşlarda silah olarak kullanılıyor

.

A+A-

Davos Ekonomik Forumu bu yıl Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin yarattığı olumsuz atmosferde gerçekleştiriliyor.  

Bu yıl forumda, Ukrayna'daki savaşla birlikte kadınlara yönelik cinsel saldırılar da gündeme geldi.

Nobel Barış Ödülü sahibi Ezidi Kürt aktivist Nadiya Murad da foruma katıldı.

Nadiya Murad forumda yaptığı konuşmada, "Cinsel taciz artık savaşta bir silah olarak kullanılıyor" dedi.

Kendisi de IŞİD mensuplarının cinsel saldırı mağdurları arasında yer alan Nadia İnisiyatifi Başkanı da olan Nadia Murad, Forum'da savaşta kadınlara yönelik yaşanan cinsel şiddete ilişkin konuştu.

Murad, “Tarihsel olarak cinsel saldırı ve savaş sırasındaki diğer cinsel şiddet biçimleri bireysel düzeyde olmuştur. Ancak artık cinsel şiddetin toplumun dokusu, mağdurların hayatları ve toplumun üzerine inşa edildiği ilişkileri yok etmek için bir strateji olarak kullanıldığına tanık oluyoruz” dedi.

Nadia Murad, uluslararası toplumu cinsel saldırıları önleyememe ve mağdurlara gerekli maddi yardımları  sunmamakla da eleştirdi. Murad, özellikle de 2014'ten bu yana cinsel saldırıya uğrayan yaklaşık 6.500 Ezidi kadın ve kız çocuğunun durumları bağlamında bu eleştirisini dile getirdi. IŞİD’in Şengal’i işgal sırasında kaçırılan 2500 Ezidi kadının da akıbeti bilinmiyor.

Nadiya Murad, "Irak'ta cinsel şiddet mağduriyetlerinin üzerinden 8 yıl geçti. Özel durumları dikkate alınmıyor. İş imkanları yok, eğitim imkanları yok. O travmadan nasıl kurtulacaklar? Hikâyelerini anlatmaya devam ediyorlar ama onlara ne adalet ne de yardım sağlanıyor. Şengal'e  geri dönmeleri ya da onlara iltica hakkı verebilen ülkelere gitmelerine yardımcı olunmuyor” diye devam etti.

Ukrayna İnsan Hakları Komiseri Lyudmyla Denisova, yalnızca Nisan ayının ilk iki haftasında Ukraynalı kadınlara yönelik 400 cinsel saldırı vakasının kaydedildiğini söyledi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.