Mahabad ruhu Güney Kürdistan'da yaşıyor

Mahabad ruhu Güney Kürdistan'da yaşıyor

Kürdistan Cumhuriyeti’nin Kuruluş Ruhu Güney Kürdistan’daki Bağımsızlık Yürüyüşünde Yaşıyor

A+A-

Kürdistan Cumhuriyeti’nin Kuruluş Ruhu Güney Kürdistan’daki Bağımsızlık Yürüyüşünde Yaşıyor

Kürdistan Cumhuriyeti’nin 71. kuruluş yıldönümünü saygıyla anıyoruz.

Bundan 71 yıl önce, 22 Ocak 1946’da, Cumhurbaşkanı Qazî Mihemed önderliğinde Doğu Kürdistan halkı, Mahabad Çarçıra Meydanı’nda Kürdistan Cumhuriyeti’ni ilan etti. Cumhuriyetin başında, gerek cumhuriyeti ilan ederek ve gerekse onu savunduğu bütün süreç boyunca sergilediği örnek tutumla bugün de mücadelemizi aydınlatan Qazî Muhemed bulunuyordu.

Kürdistan Cumhuriyeti"nin ömrü uzun olmadı, 11 ay sonra İran devleti tarafında yıkıldı. Ama siyasi, kültürel, diplomatik, idari, basın-yayın ve ulusal birlik konusunda önemli işler yaptı. Kürdistan Cumhuriyeti’nin ilk başkanı olma onurunu yaşayan ve bu onura yaraşır şekilde mücadele ederek şehit olan Qazî Muhemed’in Mahabad’da göndere çektiği Ala Rengin’i, bir daha asla yere düşürmemek üzere, M. Mustafa Barzani’ye teslim ettiği ruh, bugün Kürdistan’ın dört parçasında da yaşamaktadır.

Kürdistan Cumhuriyeti’nin ilan edildiği gün Kürdistan’ın dört parçasından da halkımızın temsilcileri, Çarçıra Meydanı’nda hazır bulunuyorlardı.Molla Mustafa Barzani Cumhuriyet’in Genelkurmay Başkanı idi.

Qazi Muhamed’in Molla Mustafa Barzani’ye teslim ettiği Kürdistan bayrağı, bugün  Kürt Milli maşı Ey Reqîb eşliğnde Hewlêr’de Kürdistan Parlamentosu üzerinde dalgalanmaktadır.

Kürdistan Özgürlük mücadelesinde Kürdistan Cumhuriyeti bir kıvılcımdı.

Kürdistan Cumhuriyeti kurucularının anlayış ve ruhsal şekillenmeleri , bugün de başarının temel kilididir. Bu anlayış ve ruhsal şekillenme, Kürt milleti ve Kürdistan’daki tüm kesimlerin Kürdistani stratejiyi esas alarak oganize edecekleri birlik ve ittifaklarda ifadesini bulmaktadır.Kürdistan Cumhuriyeti kurucuları, Cibranlı Halit Bey’in Azadi özrütü, İhsn Nuri paşa’nın Hoybun örgütü’nün, Şeyh Said ve Seyid Rıza’nın ulusal ruh ve anlayışlarının devamcılarıdır.

Güney Kürdistan Federe Devleti artık dönüşü olmayan bir kale olarak yaşanan tüm savaşlara , kriz ve acılara ve iç sorunlarına rağmen, bugün bağımsızlık yolunda yürümektedir. Bağımsızlık, bugün Güney Kürdistan’daki tüm parti ve kesimlerin omuzlarında tarihsel bir görev ve sorumluluk olarak durmaktdır.İç siyasi sorunlar da, ekonomik kriz de bağımsızlık sürecinin ötelenmesine yol açmamalıdır.Güçlü bir ulusal birlik ve ittifakla, Güney Kürdistanlı tüm partiler , Kürdistan Bözlge Başkanı sayın Mesud barzani ile birlikte bağımsızlık için geri dönülmez bir yol haritası belirlemelidirler.Tüm dünya Kürtleri bu müjdeyi beklemektedir.Ve tüm dünya Kürtler de canı gönülden Güney Kürdistan’ın bağımsızlık yürüyüşünü desteklemelidirler.

 

Rojava Kürdistanı’nda , bölgedeki devletler ile  bölge üzerinde etkili olan büyük devletlerin tüm plan ve stratejîlerine karşı, TEVDEM, ENKS ve tüm Kürt partilerinin en acil görevleri Dihok Mutabakatını uygulamaya alarak, ortak bir askeri, siyasi, ekonomik yönetim oluşturmaktır.Rojava Kürdistanı’nda birliğin sağlanması, hem ülkemizin bu parçasının siyasal bir statüye kavuşması şansını güçlendirecek, hem de Güney Kürdistan’da bağımsızlık yürüyüşüne büyük bir destek olacaktır.

Qazi Muhamed’in torunları ancak ulusal demokratik bir ittifak ile Kürdistan özgürlük mücadelesine yeni bir ivme kazandırabilirler.

Kuzey Kürdistan ve Türkiye’de savaşla, silahlı eylem ve patlamalarla, OHAL ile, Mevcut anayasa ve daha otoriter bir rejimi getirecek ir Başkanlık Sistemiyle hiç bir soruna çözüm bulunamaz.Tüm Kürt partilerinin uluslararası garantörlerle birlikte Türkiye Devleti’ne muhatab olacakları  ve Kürt ve Kürdistan sorunun çözümünü programlaştıran  gerçek bir çözüm süreci başlatılmalıdır.

Kuzey Kürdistan’da Kürdistani prensiplere dayalı işbirliği ve ittifaklar en önemli ihtiyaçlardan biri olarak önümüzde durmaktadır.

Kürdistan’ın her parçasındaki kazanımların korunması ve parçalar arası koordinasyon, destek, yardımlaşma ve işbirliği de ulusal bir görev olarak gündemim önemli maddelerinden birini oluşturmaktadır. Tüm Kürt partilerinin birbirlerine saygı ve kabulü esas aldıkları yeni bir kültüre ihtiyaç vardır.

Özgür bir vatan için birlikte hareket etmenin elzem olduğu bilinciyle, Kürdistan Cumhuriyeti’nin 71. Kuruluş yıldönümünde Önder Qazi Muhemed’in şahsında, Kürdistan Cumhuriyeti’nin bütün yönetici, kurucu ve  emektarları ile  tüm Kürdistan şehitlerini saygıyla anıyoruz.
22.01.2017
PAK Basın ve İletişim Bürosu

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.