Lavrov-Blinken görüşmesi | "Ukrayna için tehdit değiliz"

Lavrov-Blinken görüşmesi | "Ukrayna için tehdit değiliz"

.

A+A-

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "Ukrayna'ya saldırma niyetinde olduğumuzu iddia ediyorsunuz. Bunun böyle olmadığını defalarca söyledik" derken ABD'li mevkidaşı Blinken "Rusya'nın bizim endişelerimizi anlamasını istiyoruz" açıklaması yaptı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken İsviçre Cenevre’de Ukrayna krizini görüşmek üzere bir araya geldi.

Görüşmenin ardından iki isim açıklamalarda bulundu. İki isim de Rusya ve ABD arasındaki diyaloğun devam edeceğini söyledi.

Lavrov, görüşmenin "faydalı" ve "açık" olduğunu söylerken, güvenlik garantileri konusunda ABD'nden gelecek hafta yazılı cevap beklediklerini ifade etti. ABD'den tekliflerine yanıt gelmesinin ardından Blinken ile tekrar görüşeceği bilgisini paylaştı.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıp saldırmayacağı yönündeki soruyu yanıtlayan Lavrov, "Ukrayna'ya saldırma niyetinde olduğumuzu iddia ediyorsunuz. Bunun böyle olmadığını defalarca söyledik." diye konuştu.

Ukrayna halkını resmen hiçbir zaman tehdit etmediklerini ifade eden Lavrov, "Batılı meslektaşlarımızın şu andaki histerisi, Ukrayna'nın Donbas'ta güç kullanmasını kışkırtma yönünde değilse de en azından Kiev rejiminin Minsk anlaşmalarını sabote etmeye yönelik çizgisini gizleme yönündedir." değerlendirmesini yaptı.

Lavrov, ABD'ye Ukrayna'yı Minsk anlaşmalarını uygulama konusunda etkileme çağrısında bulundu.

Blinken: Rusya'nın bizim endişelerimizi anlamasını istiyoruz

Blinken ise ABD ve Avrupa’daki müttefiklerinin pozisyonunun, Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğünden yana olacağını belirterek, "Hedefimiz, Rusya’nın Ukrayna’daki gerilimi düşürmek üzere diplomatik veya diğer gerekli adımları atıp atmayacağını belirlemek ve farklılıklarımızı diyalog yoluyla çözüme kavuşturmaktır" dedi.

ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, 16 Haziran 2021'de yine Cenevre'de bir araya geldiğini anımsatan Blinken, "Birkaç kez telefonda veya video konferans yoluyla konuştular. Eğer bir sonuca varırsak ve Rus tarafı da sorunları çözmenin en iyi yolunun müzakereleri sürdürmek olduğuna karar verirse, biz görüşmeleri sürdürmeye kesinlikle hazırız." değerlendirmesinde bulundu.

Blinken, "Rusya'nın önünde iki yol bulunuyor, ya diplomasi yolunu seçer ya da çatışmayı tercih edebilir. Rusya'nın endişelerine karşılık vermeye hazırız ve biz de Rusya'nın bizim endişelerimizi anlamasını istiyoruz." dedi.

Konuşmasında sık sık Rusya'nın Ukrayna'yı işgali halinde müttefikleriyle birlikte sert yanıt vereceklerini tekrarlayan Blinken, "Eğer herhangi bir Rus kuvveti Ukrayna sınırını geçerse, bu bir işgaldir. Ortaklarımızla ve müttefiklerimizle buna hızlı, şiddetli ve müşterek bir yanıt verilecektir." ifadesini kullandı

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.