Kuzey Kürdistan’da geçen yıl 10 bin esnaf kepenk kapattı

Kuzey Kürdistan’da geçen yıl 10 bin esnaf kepenk kapattı

Geçen yıl ‘abluka’ ve operasyonların yaşandığı Türkiye’nin Kurdistan bölgesinde yaklaşık 10 bin esnaf ‘kepenk indirdi’,

A+A-

 

Geçen yıl ‘abluka’ ve operasyonların yaşandığı Türkiye’nin Kurdistan bölgesinde yaklaşık 10 bin esnaf ‘kepenk indirdi’, 16 bin esnafın kredi başvurusu bankalarca reddedildi.

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu’nun verdiği bilgiye göre, son iki yıldaki çatışmaları ortam esnafı ekonomik olarak olumsuz yönde etkiledi.

Geçen yıl esnafın yüzde 12’si dükkanını kapatmak zorunda kaldı, yüzde 20’ye yakını da bankaların ‘kara listesi’ne alındı.

Bankalar ‘riskli’ deyip kredi vermiyor

Sicil affı çıkmasına rağmen bankaların bölgeyi riskli olarak görüp kredi vermediklerini anlatan Ebedinoğlu, çatışmalı ortamda mağdur olan esnafa faizsiz 50 bin liralık kredi imkanı sunulduğunu, Diyarbakır’da bundan sadece 170 kişinin yararlandığını anlattı

Yaklaşık 600 esnafın bu krediyi beklediği bilgisini veren Ebedinoğlu, şu uyarıyı yaptı: “Bölge ekonomisi küçük işletmeler üzerinde kurulu. Yıllardır bölgeye verilen birçok teşvik yasasına rağmen, huzur ve güven ortamı olmadığı için ciddi bir sermayenin bölgede yatırım yapmadığını hep birlikte gördük. Yine istihdamın yüzde 90 yükü, küçük işletmecilerin, esnaf ve sanatkarların üzerinde olduğu gerçeğini hükümetin gözardı etmemesi gerekiyor. Çünkü kapanışlar artarsa, esnaf desteklenmezse, esnafın önündeki bu sıkıntı ve sorunlar kaldırılamazsa ciddi bir sosyal sıkıntıyla karşı karşıya kalabiliriz.”

Ebedinoğlu, bölgede on binlerce işsiz gencin olduğunu anlatarak, bölge genelinde faizsiz kredi desteğinden esnafın yüzde 10’unun yararlanabildiğini söyledi.

Holdinglerin haksız kazancı

Bölgede büyük holdinglerin küçük esnafı zor durumda bıraktığından yakınan Ebedinoğlu, şunları kaydett: “Türkiye sermayesine yön veren bu holdinlerin bölgede hiç bir yatırımını göremezsiniz. Ama hiper marketlerde günlük milyonlarca lirayı alıp götürüyorlar. Bu da büyük bir haksızlıktır. Hükümetin bunun için bir kanun çıkarılması gerektiğini düşünüyorum. Bölge genelinde son bin yılda yaklaşık 10 bine yakın son esnafımız işyerini terk etmek zorunda kaldı. Bu esnaflarımızın yanında çalışanları da düşünürseniz, en azından 50 bine yakın insanın işsiz kaldığını diyebiliriz.”

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.