“Kürdistan’ın Güneyindeki Halkımızın ve Kürdistan Bölgesel Yönetiminin Bağımsızlık Yürüyüşünün Yanındayız”

“Kürdistan’ın Güneyindeki Halkımızın ve Kürdistan Bölgesel Yönetiminin Bağımsızlık Yürüyüşünün Yanındayız”

Kuzey Kürdistanlı Partilerden Diyarbakır'da Güney Kürdistan'a destek çağrısı

A+A-

Kuzey Kürdistan Partileri Azadi Hareketi, PAK, PDK-Bakur, PSK bugün (06.04.2017) Diyarbakır'da yaptıkları ortak bir basın açıklamasıyla Güney Kürdistan'a desteklerini dile getirip "Kürdistan'ın Güneyindeki Halkımızın ve Kürdistan Bölgesel Yönetiminin Bağımsız Yürüyüşünün Yanındayız" dediler.

PSK Diyarbakır Binasında saat 11.00'de gerçekleşen toplantıda açıklama yapan Partilerin adına ; Azadi Hareketi Sözcüsü Sedat Doğan, PAK Genel Başkan Yardımcısı Nuri Sınır, PDK-Bakur yöneticisi Bora Balin,PSK Genel Başkanı Mesud Tek, ve ayrıca partilerin yönetici ve üyeleri yer aldı.

Toplantı PSK Genel Başkanı Mesud Tek'in açılış konuşmasıyla başladı. Ardından PAK Genel Başkan Yardımcısı Nuri Sınır Kürtçe, PSK Genel Başkanı Mesud Tek de türkçe olarak ortak basın açıklamasını okudular.

Toplantı açıklamaların ardından soru-cevap bölümüyle son buldu.

 

Ortak basın açıklaması

“Kürdistan’ın Güneyindeki Halkımızın ve Kürdistan Bölgesel Yönetiminin Bağımsızlık Yürüyüşünün Yanındayız”

Güney Kürdistan’da, başta bu parçadakiler olmak üzere, tüm Kürtlerin kaderini yakından ilgilendiren gelişmeler peş peşe yaşanıyor.

Şiilerin ağırlıkta olduğu Irak merkezi hükümetinin bu ülke Anayasa’sına uymaması, 140. Meddeyi hayata geçirmekten kaçınması, Kürdistan Bölgesi’nin merkezi bütçedeki payını kesip, Peşmerge ve memur maaşlarını göndermemesi,Kürdistan petrolünün dışarıya satışının önüne engeller çıkartması ve benzeri uygulamaları nedeniyle yaşanan sorunların, Kürt tarafının tüm iyi niyetine ve yapılan onca görüşmelere rağmen ortadan kalkmadığı hepimizin malumudur.

Hewlêr ile Bağdat arasında giderek ağırlaşan ve çözümsüz kalan bu sorunların Kürdistan Bölgesi’ni farklı arayışlara ittiği biliniyor.

Güney Kürdistan’da, bir dönemdir Kürtler kendileriyle merkezi hükümet arasındaki ilişkiyi ve hukuku düzenleyen Anayasa’ya uyulmaması nedeni ile yeni bir süreç yaşanıyor.

Bu süreçte Güneyli kardeşlerimiz, federal sistemin Bağdat tarafından geçersiz kılınması nedeniyle, bağımsızlık ilan etmeyi ve bu amaçla da referandum yapılmasını talep ediyorlar.

Son günlerde bu süreci hızlandıran çok önemli gelişmeler yaşanıyor.

Kerkük İl Meclisi’nin bu ildeki resmi binalara Irak Bayrağı’nın yanısıra Kürdistan Bayrağı’nın asılması kararını alması ve bu kararın alındığı günü “Ulusal Gün” olarak ilan etmesini, Kürdistan Bölge Başkanı’nın kendisini ziyaret eden Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’ne bu yıl referandum yapılacağını resmen bildirmesi takip etti.

Kürdistan Demokrat Partisi (PDK) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (YNK) bağımsızlık referandumu konusunda anlaşmaya varmaları, varılan anlaşma uyarınca diğer yurtsever parti ve gurupları anlaşmaya dahil etmek amacıyla görüşme başlatmalarını da Kerkük İl Meclisi’nin, bu ilin statüsünü belirleyecek referandum yapma kararı izledi.

Değerli basın mensupları,

Biz aşağıda imzası olan Kürdistanlı parti ve örgütler, Güney Kürdistan’da, bu parçadaki kardeşlerimizin iradesini yansıtan bu süreci destekliyoruz:

  •  Başta Güney’dekiler olmak üzere, tüm Kürdistanlı parti ve örgütleri bağımsızlık  referandumuna destek olmaya, destek olamazlarsa köstek olmamaya çağırıyoruz;
     
  • Başta MHP olmak üzere Türkiye’deki ırkçı,kemalist ve ulusalcı kesimlerin Kerkük, Kürdistan Bayrağı ve referandum sürecine ilişkin ırkçı-şoven söylem ve tavırlarını protesto ediyor, bu tür saldırılar karşısında Kürdistan Bölgesi’nin yanında olduğumuzu bildiriyoruz;
     
  • Kerkük’te Kürdistan bayrağının resmi olarak asılması ve Irak anayasasının 140. Maddesi uyarınca Kerkük’te referandum yapılması kararı Kerkük’teki tüm etnisitelerin, din ve mezheplerin ortak çıkarlarını ifade etmektedir. Kerkük tüm bileşenleriyle Kürdistan’ın bir parçasıdır.
     
  •  Başından itibaren Kürdistan’ın bağımsızlığına karşı olan ve Güney Kürdistan’daki son sürece “kaos yaratır” diyerek karşı çıkan İran İslam Cumhuriyeti’ni protesto ediyor, başta İran olmak üzere bölge devletlerinin Irak’ın ve Güney Kürdistan’ın iç işlerine karışmaktan vazgeçmeye çağırıyoruz.
     
  • Türkiye Cumhurbaşkanı  Recep Tayip Erdoğan’ı, TC Hükümetini, Kerkük, Kürdistan Bayrağı  ve bağımsızlık referandumu gibi konularda ırkçı ve şovenlerle aynı tavrı göstermemeye, iyi ilişkileri bulunduğu Güney Kürdistan hükümetinin iradesine saygı göstermeye çağırıyoruz.
     
  • Başta Birleşmiş Milletler olmak üzere, ABD ve öteki Batılı ülkeleri, uluslararası kurum ve kuruluşlarla, Ortadoğu’da huzur ve güvenin sağlanmasını isteyen kesimleri, Güney Kürdistan halkına, iradesini ortaya koyması sürecinde yardımcı olmaya, çıkacak iradeye saygılı davranmaya çağırıyoruz. 
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.