Kürdistan Hükümeti'nden, IŞİD'lilerin yargılanması için uluslararası işbirliği

Kürdistan Hükümeti'nden, IŞİD'lilerin yargılanması için uluslararası işbirliği

Hollanda'nın Lahey kentinde cuma günü görüşülen 'Uluslararası IŞİD Mahkemesi'ne katılan Kürdistan ve Irak hükümetleri, IŞİD'in gerçekleştirdiği katliamlar konusunda uluslararası kamuoyu ile işbirliği yapmayı kabul etti.

A+A-

Toplantıya Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nden yetkililer, uluslararası politikacılar, hukukçular, IŞİD kurbanları ve Irak ve Kürdistan'lı yetkililer katıldı.

IŞİD'in faaliyetlerinin uluslararası bir özel mahkemede yargılanması fikrinin öncülerinden birisi olan Hollandalı parlamenter Pieter Omtzigt, bu önerinin hayata geçirilmesine bir adım daha yaklaşıldığını söyledi.

Irak ve Kürdistan'da birçok IŞİD üyesi halen yargılanıyor. Ancak, ele geçirilen örgüt üyesi sayısının fazlalığı nedeniyle kurumlar yargılama konusunda yetersiz kalıyor. Davaların birçoğunda, eksik yargı sürecine rağmen idam kararları veriliyor.

'Medeniyetin ne olduğunu göstermek için önemli'

Toplantıya katılan soykırım uzmanı Prof. Gregory Stanton'a göre, uluslararası mahkeme önemli bir adım. Hollanda Televizyonu'na konuşan Stanton şunları söyledi:

"IŞİD'in yargılanması, sadece mağdurlara adalet dağıtmak ya da hukukun üstünlüğünü yeniden tesis etmek için gerekli değil; bu zulümlerin neden işlendiğini anlamak ve medeniyetin ne olduğunu bir kez daha göstermek için de önemli."

Hollanda'daki hükümet ortağı Hırisiyan Demokrat Parti (CDA) Milletvekili Pieter Omtzigt, uluslararası yargılama planının şu ansa sadece Irak hükümeti ve Kürdistan hükümeti ile sınırlı olduğunu söyledi.

Omtzigt'e göre, IŞİD etkili olduğu bir başka ülke olan Suriye ile Beşar Esad yönetimi nedeniyle şu anda işbirliği yapmak mümkün değil.

Konuyla ilgili tartışılan bir başka nokta ise, uluslararası mahkemenin sadece IŞİD liderlerini mi yoksa bütün örgüt üyelerini mi yargılayacağı konusunda. Prof. Stanton'a göre, mahkemenin önceliği, emirleri veren üst düzey örgüt liderleri olmalı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.