Kürdistan camilerinde Diyanet hutbesine protesto!

Kürdistan camilerinde Diyanet hutbesine protesto!

Diyarbakır Sur içindeki Behram Paşa camiisi imamı, cuma namazında siyasi vaaz verince, cemaat tepki gösterdi. Cemaatin büyük bölümü camiyi terk etti.

A+A-

Diyarbakır Sur içindeki Behram Paşa camiisi imamı, cuma namazında siyasi vaaz verince, cemaat tepki gösterdi. Cemaatin büyük bölümü camiyi terk etti.

Diyarbakır'da cuma namazı öncesi siyasi vaazdan dolayı yüzlerce kişi camileri terk etti. İmam'a tepki gösterdiği gerekçesiyle en az 4 kişi gözaltına alındı.

Diyanetin camilere gönderdiği siyasi propaganda hutbesi Diyarbakır’da cemaat ve imam arasında kriz yarattı. 4 yurttaş gözaltına alınırken, bir imam hutbeyi okumadığı gerekçesiyle il müftülüğüne şikayet edildi. Aynı durum Mardin'nin Nusaybin ilçesinde de yaşanınca cemaat camiyi terketti. 

 
Türkiye'nin Efrin'e yönelik 20 Ocak’ta hava bombardımanı ile başlattığı operasyon, 7’nci gününde devam ediyor. TSK–ÖSO’nun düzenlediği operasyonların sonuçlanması için daha önce Diyanet Başkanlığı’nın verdiği talimat üzerine camilerde Fetih Suresi okunmuştu. Bu kez Diyanet’in belirlediği hutbelerde, devam eden Efrin saldırısı camilerden övüldü. Askerin zafer kazanması için cemaatten dua istemesi üzerine cami cemaati ile imam arasında tartışma çıktı. 
 
Hutbede, şu ifadeler yer alıyor: 
 
“Kardeşlerim!
 
Geliniz bu mübarek Cuma vaktinde hep birlikte Yüce Rabbimize şöyle niyazda bulunalım:
 
Rabbimiz! Okunan Fetih Sureleri hürmetine, istiklal ve istikbalimiz, birlik ve beraberliğimiz uğrunda mücadele eden kahraman ordumuzdan, güvenlik güçlerimizden nusret ve inayetini esirgeme! Millet olarak bize zafer ihsan eyle! Şehitlerimize rahmet, gazilerimize şifalar lütfeyle!
 
Allah’ım! Birliğimize, dirliğimize göz dikenlere, izzetimize, şerefimize kast edenlere fırsat verme! Milletimizi ve İslam ümmetini her türlü dahili ve harici düşmanlardan muhafaza eyle!
 
Rabbimiz! Terör ve vahşetten, kan ve gözyaşından, fitne, fesat ve bozgunculuktan beslenenlere karşı milletçe yekvücut olmayı nasip eyle! Asırlardır İslam’ın sancaktarlığını yapan, senin adının gök kubbede yankılanması için çabalayan bu aziz milleti sen mahcup etme!”
 
HUTBEYE TEPKİ GÖSTERENLER GÖZALTINA ALINDI
 
Diyarbakır Kayapınar ilçesinde bulunan Feqiyê Teyran Camii'nde okutulan hutbeye tepki gösterdikten sonra camiden çıkan yurttaşlardan 4 kişi cami avlusuna gelen polislerce gözaltına alındı. 
 
Sur ilçesinde bulunan Behram Paşa Camii'nin cemaati ve imam arasında tartışma çıktı. İmamın Diyanet’in gönderdiği hutbeyi okutmakta ısrar etmesiyle cemaat camiyi terk etti. 
 
Yine Kayapınar İlçesinde bulunan bir camide ise imamın hutbeyi okumayacağını söylemesi üzerine Diyarbakır Müftülüğüne şikayet edildi.
 
NUSAYBİN’DE CEMAAT CAMİYİ TERKETTİ
 
Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Yeşilkent Mahallesi’nde bulunan Değirmenbaşı ve Hacı Hetle Aytekin camileri ile Yenituran Mahallesi'ndeki Köprübaşı camisinde de benzer bir durum yaşandı. Camii imamları, cuma namazı için toplanan cemaate, Efrin’e dönük operasyona katılan askerler için dua okumalarını ve diyanet tarafından gelen hutbeyi tekrarlamalarını istedi. Duruma tepki gösteren yurttaşlarla imam arasında kısa süreli tartışma yaşandı. İmamın bu talebini kabul etmeyen yurttaşlar, namaz kılmayarak camiyi terk etti. 
(ma)
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.