Kürdistan âlimleri: Allah birlik olmayı emrediyor

Kürdistan âlimleri: Allah birlik olmayı emrediyor

“Dört parçanın Kürtleri referanduma destek vermeli”

A+A-

BAS - Cesim İlhan

Kürdistan Bölgesi’nde 25 Eylül’de yapılacak bağımsızlık referandumu Kürt kamuoyunda yüksek sesle konuşulmaya başlandı. Kürdistan’ın din âlimleri ve Seydaları bağımsızlık referandumunun tarihi bir fırsat olduğunu ve bu fırsatının iyi değerlendirilmesi gerektiğini söylüyor. Bas’a konuşan din âlimleri ve Seydaların bağımsızlık referandumuna ilişkin görüşleri kısaca şöyle:

“Dört parçanın Kürtleri referanduma destek vermeli”

Dört parçadaki Kürtlerin referanduma destek vermesi gerektiğini savunan Seyda Melik Kızıltaş, “Kürtler, yüzyıllardır her türlü imha ve asimilasyona tabi tutuldu. Bugün Kürtlerin eline devlet olma şansı geçti. Bu şans 100 yılın şansıdır, mutlaka değerlendirilmeli” dedi. “Kürtler, önlerine gelen bu şans için bütün ideoloji, inanç, aşiretçilik gibi şeyleri bir tarafa bırakarak birlik olmalı” diyen Seyda Kızıltaş, “Kürtler bir olmalı ki ulus olsun, devlet olsun. Dört parçanın Kürtleri, devletleşme sürecine her türlü desteği vermeli. Unutulmamalı ki bu şans bir daha ele geçmez. Geçse bile çok daha ağır bedeller ödenir” diye konuştu.

“Allah birlik olmayı emrediyor”

Mele Mihemed Şimşek de referandumun Kürdistan Ulusal Kongresi’nin toplanması için vesile olabileceği görüşünde. Dört parça Kürdistan’ın bağımsızlık referandumuna destek vermesi durumunda çok iyi sonuçlar elde edebileceğini ifade eden Şimşek, “Bu referandum Kürtler ve Kürdistan için bir fırsattır” dedi. Referandum öncesinde Kürdistan Ulusal Kongresi’nin toplanmasının da faydalı olabileceğini belirten Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Referanduma ve kongrenin toplanmasına engel olurlarsa tarihe mahkûm olacağız. Allah birlik olmayı emrediyor. Hem kongre hem de referandum için Kürtlerin istişare yapması, birlikte karar vermesi gerekiyor. Bu durumda bütün Kürtler kazanır.”

“Ortadoğu’da adil bir güneşin doğuşu bizi bekliyor”

“Kürtlerin kuracağı devlet demokrasi, hoşgörü, birlikte yaşam için herkese örnek olacaktır” diyen Seyda Nizamettin Batumak da şu değerlendirmede bulunuyor:  “Kürtler tarih boyunca 104 defa devlet kurma girişiminde bulundu. Ancak başarılı olamadılar. 21. Yüzyılın tecrübelerine dayanarak yeni devleti çok farklı bir şekilde kurmak dışında bir çareleri yok. Ortadoğu’da birçok devlet bağımsızlığın karşısında. Kürtlerin kuracağı devlet; demokrasi, hoşgörü, birlikte yaşam için herkese örnek olacaktır. Başkan Mesud Barzani, devletleşme yolundaki süreci iyi yönetti. Bunu başarıyla da sonuçlandıracaktır. Ortadoğu’da adalet ve hukuktan yana bir güneşin doğuşu hepimizi bekliyor. Adalet ve hukuk noktasında kimsenin endişesi olmasın. Kalben inandık ve inanıyoruz”

“Referandum, Kürtlerin Ortadoğu'daki varlıklarının referandumudur”

Şeyh Said’in torunu Seyda Diyadin Fırat da “Kürdistan Devleti’nin kurulması gecikti. Bu nedenle referandum fırsatının iyi değerlendirilmesi gerekiyor” değerlendirmesinde bulunuyor.“Referandumda evet çıkacak ama bu akşamdan sabaha bağımsızlığı gerçekleşeceği anlamına gelmez elbette” diyen Fırat, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Referandum Kürtlerin Ortadoğu'daki varlıklarının referandumudur. Hiçbir siyasi yapı, organizasyon siyasi parti, cemaat veya şahıs, oylanan aidiyetlerin hilafına hareket edemez, karşı koyamaz. Kürtlerin sosyolojisi ve 21. yüzyılın küresel ilişki ve gelişmeleri de buna izin vermez. Her şeyden önce dünyayı çok iyi analiz eden Kürt gençleri buna izin vermeyecektir” diyor.  

“100 yıllık kutlu rüya referandumla gerçekleşecek”

Kürt İslam Tarihi Araştırmacısı Cihat Bakırhan da referandum için “Öze dönüş olacaktır” değerlendirmesinde bulunuyor. “Bu referandum yıllardır Kürtleri pespaye amaçlar için kullanan, onlar adına hareket ettiğini söyleyen ancak bütün gaye ve amaçlarını bir şahsa indirgeyen hastalıklı ruh halinden kurtuluş olacaktır” diyen Bakırhan, şu yorumda bulunuyor: “Kürtlerin ve Kürdistan’ın bir kesimin tekelinde olmadığının haykırışı olacaktır. Yüz yıllardır özlemle beklenen kutlu rüyanın gerçekleşmesi ve milli şuur bu referandum ile olacaktır.  Bu referandum diğer Kürtlerde de milli şuuru arttıracaktır. Ayrıca devlet olma düşüncesinin yerleşmesi açısından da önemli bir karara tanıklık edecek olan Kürtler, bu minvaldeki çalışmaları elbette ki hızlandıracaklardır.”

“Referandum Kürtlerin birliğini sağlayacaktır”

Medrese Âlimi Abdulselam Bêcirmanî:  “Kürtlerin geleceği için bir kazanım olan bağımsızlık referandumunu bir fırsat bilerek bu sürece güçlü bir destek vermeliyiz. Çocuklarımızın ve milletimizin geleceği için çalışmalıyız. Yıllardır süren bağımsızlık mücadelesinin hayırla sonuca ermesi için bütün Kürtler farklılıklarını bir kenara bırakıp tek çatı altında toplanmalı. Referandumun sonucu diğer parçalardaki Kürtleri de etkileyecek, Kürtler arasındaki gerginliği de sona erdirecektir. Bu topraklarda huzur ve istikrarın tesis edilmesi için referandum çok önemli bir dönüm noktası olacaktır.”

“Gün tek vücut olma günüdür”

Seyda Nizamettin Yakışık: Unutmamak gerekir ki Kürtler ümmetin birleşmesi için tek bir devlet çatısı altında olmaya hazırdır. Kürtlerin de hukuki, meşru ve adil bir temsiliyetinin olması hem İslami hem de insani bir haktır. Bu referandumda tüm Kürtler varlığını ve birliğini göstermek zorunda. Çıkan neticeye de herkesin saygı duyması gerekiyor. Gün ihtilafları bir tarafa bırakıp tek vücut olma günüdür.”

Bas Gazetesi

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.