Koalisyon: DSG ortağımız, Afrin'den endişeliyiz

Koalisyon: DSG ortağımız, Afrin'den endişeliyiz

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü Binbaşı Adrian Galloway, sahadaki güçlerin DAİŞ’e karşı savaştan çekilmeleri olasılığına işaret ederek, buna hoşgörü göstermeyeceklerini vurguladı.

A+A-

Galloway, Türkiye’nin sınırlarında kayda değer ölçüde bazı güvenlik endişelerine sahip olduğunu gördüklerini belirterek, “Türkiye devam eden bir terörist isyana sahip tek NATO ülkesi ve bu operasyonların neden yapıldığını anlıyoruz” dedi.

Galloway, ABD’nin bu operasyonların parçası olmadığını dolayısıyla sahadaki güçlerin statüsü hakkında konuşamayacağını kaydederek, “Şu anda güçlerin DAİŞ’e karşı savaştan çekilme olasılığının bulunduğu bir durumla karşı karşıyayız ve bu hoşgörü gösteremeyeceğimiz bir durum. Suriye’deki DAİŞ tehdidinin ortadan kalkmasını sağlamalıyız ve bunu ancak odak noktasını (DAİŞ üzerinde tutmayı) devam ettirerek yapabiliriz” diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın yakın süre önce Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla görüştüğünü ve iki ülke arasındaki bazı meselelerin çözümü için bir çerçeve anlaşmasına varıldığını hatırlatan Galloway, Afrin’de olup bitenlerin, bu görüşmelerin ana gündem maddesini oluşturacağının kesin olduğunu belirtti.

Galloway, “(Operasyonun) Afrin’deki şiddetten elbette endişeliyiz. Bölgedeki daha acil güvenlik tehdidi olan DAİŞ’den dikkatleri dağıttığını düşünüyoruz. İhtilafın sadece Afrin’de değil Suriye genelinde sivillere yönelik etkilerinden de çok kaygılıyız” diye konuştu.

Suriye’de bugün iki farklı “hikayenin” olduğuna işaret eden Galloway, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Fırat Nehri’nin doğu yakasında yerel toplumların DAİŞ idaresi sonrasında kentlerini istikrara kavuşturmakta, kendi güvenliklerini sağlamakta ve yeniden toparlanmakta olduğunu görüyorsunuz. Bunu, ortağımız Suriye Demokratik Güçleri’ne eğitim, rehberlik ve yardım noktasında destek sağlayan koalisyonun yardımıyla yapıyorlar.

Fırat Nehri’nin batı yakasındaysa çok farklı bir hikaye var. Sivilleri öldüren ve şiddetin yatıştırılmasına yönelik BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal eden Suriye rejimince işlenmeye devam eden katliamları görüyorsunuz. Güçlerimizi savunacağımız net ortaya koyduğumuzu düşünüyorum ama burada gerçek anlamda önemli olan nokta şu; Suriye’deki tüm taraflar şiddeti yatıştırmalı ve ihtilafı Cenevre süreci üzerinden çözmek için gerekli koşulların yaratılmasını sağlamalı.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.