Kerkük'ün 500 köyünü 20 bin Arap aileyle Araplaştırma planı!

Kerkük'ün 500 köyünü 20 bin Arap aileyle Araplaştırma planı!

Kerkük’ün ilçe ve kasabalarına bağlı 500 köyün Araplaştırma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu ve yaklaşık 20 bin Arap ailenin yerleştirildiği bildirildi.

A+A-

Kerkük’ün Dubiz ilçesine bağlı Sergeran Nahiye Müdürü Lokman Hüseyin, bölgede 200 köyün Araplaştırma tehlikesiyle yüzyüze olduğunu söyledi.

16 Ekim 2017’den sonra Bağdat tarafından Kerkük Valiliği’ne atanan Rakan Cuburi’nin binlerce Arap’ı getirip Dubiz ve Sergeran çevresindeki köylere yerleştirdiğini belirten Hüseyin, getirilenlerin silahlandırıldığını ifade etti.

Bağdat tarafından atanan Kerkük Valisi’nin bazı Araplar’ın isteği doğrultusunda mülkiyet sorunu çözülene kadar Kürt köylerinde tarımı yasakladığını kaydeden Hüseyin, “Dubiz, Sergeran, Pirde, Hesar, Şiwan, Leylan, Tirkelan, Dakuk, ve Topizawa bölgelerindeki 500 köy Araplaştırma tehlikesi altında. Kürtler buralardan çıkarılmak isteniyor. Kürdistan Hükümeti, KDP ve KYB’den bu sorunu çözmelerini istiyoruz” dedi.

Öte yandan Gazeteci Goran Abdullah da 16 Ekim’den beri Rakan Cuburi’nin denetimindeki Kerkük’te Araplaştırma ve Şiileştirme planının yürütüldüğünü söyledi.

İl ve ilçe meclislerine danışmaksızın Bağdat’ın atadığı Cuburi’nin il merkezi ve çevresinde Arap nüfusunu çoğaltmak için çalıştığını kaydeden Abdullah, 17 bin 640 Arap ailenin Kerkük’e getirildiğini belirtti.

25 Eylül 2017’de yapılan Kürdistan bağımsızlık referandumuna Kerkük İl Meclisi de oyçokluğuyla katılma kararı almıştı.

Kerkük İl Meclisi ayrıca, Irak bayrağının yanısıra Kürdistan bayrağının da resmi kurumlarda bulundurulmasını kararlaştırmıştı.

Bu gelişmelerden sonra Bağdat yönetimi, 16 Ekim’de ordu birlikleri ile Haşdi Şabi’yi Kerkük ve diğer bölgelere saldırttı.

Sözkonusu bölgeler o tarihten bu yana Iraklı güçlerin denetiminde ancak özellikle son dönemlerde bölgede güvenlik açığının yaşanması ve DAİŞ’in saldırıları tedirginliğe yol açmış durumda.

(K24)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.