Karayılan: Kürtler sorunlarini diyalogla çözmeli; Şengal’den çekileceğiz

Karayılan: Kürtler sorunlarini diyalogla çözmeli; Şengal’den çekileceğiz

Zaten aramızda bir görüşme durumu söz konusudur. Biz aramızdaki bu tartışmaların sonuçlanmasıyla birlikte HPG olarak güçlerimizi çekeceğimizi zaten kendilerine açıkça söylemişiz

A+A-

KCK Yürütme Komitesi Üyesi ve HPG Sorumlusu Murat Karayılan, Erbil ile görüşmelerinin tamamlanması sonrası Şengal’den çekileceklerini söyledi.

Murat Karayılan Sterk TV’ye yaptığı açıklamada Başbakan Neçirvan Barzani’nin sözlerine atıfta bulunarak, “Zaten aramızda bir görüşme durumu söz konusudur. Biz aramızdaki bu tartışmaların sonuçlanmasıyla birlikte HPG olarak güçlerimizi çekeceğimizi zaten kendilerine açıkça söylemişiz. Bunu ilk defa burada açıklıyorum” dedi.

ANF de yayinlanan söyleşi:

“İçinde bulunduğumuz dönem halkımızın kaderinin belirleneceği önemli bir dönemdir. Böylesi bir dönemde Kürt halkının birliği her zamankinden daha değerlidir. Bu konuyu stratejik bir biçimde ele alıyoruz. Bundan dolayı var olan tüm sorunları diyalogla çözmek istiyoruz. İçinde bulunduğumuz dönemde birbiriyle düşman olanlar bile sorunlarını tartışıp diyalogla çözmeye çalışmaktadırlar. Biz de Kürt halkının içteki ve dıştaki tüm sorunlarını diyaloglar ile aşmasından yanayız. Bu sorunlar aşılmasa bile, mutlaka bir platform, ortak çatı kurmak zorundayız. Bu anlamda halkımızın geleceği açısından ulusal birlik çok önemlidir. Verilen bunca şehidin kanının boşa akmaması için Kürt halkı olarak ulusal bir birliktelik içerisinde olmak, her zaman halkımızın çıkarına olan bir şeydir.

Ancak Neçîrvan’ın Şengal hakkında yaptığı açıklamalara hiçbir anlam veremedim. Neden böylesi bir üslupla bir açıklama yapmak zorunda kalmış, hala anlamış değiliz. Zaten aramızda bir görüşme durumu söz konusudur. Biz aramızdaki bu tartışmaların sonuçlanmasıyla birlikte HPG olarak güçlerimizi çekeceğimizi zaten kendilerine açıkça söylemişiz. Bunu ilk defa burada açıklıyorum. Buna rağmen, sayın Neçîrvan’ın neden böyle bir üslupla konuştuğunu bilemiyorum. Ya son süreçteki tartışma, görüşme ve gelişmelerden haberdar değildir ya da tüm bunlardan haberi olmasına rağmen bu durumu bozmak istiyordur. Bu iki ihtimalden hangisi bu konuşmayı yapmasına neden olmuşsa, bu durumu izah etmesi gereken kişi kendisidir. Zaten böylesi bir açıklamaya hiç ihtiyaç yoktu. Bir de hiçbir Kürt siyasetçinin ağzına almayacağı kelimeleri kullanması bir talihsizliktir. “Şiddet kullanırız” ne demek? Birakûjî, yani kardeş kavgası demektir. Yani şimdi kardeş kavgasını mı geliştirmek istiyor! İçinde bulunduğumuz yüzyılda sorunları bu şeklide çözmeyi mi düşünüyor? Bu mesajı kime dönük veriyor? Bilinmeli ki tehditle kimse sonuca ulaşamaz. Tarihte bunun birçok örneği de vardır; PKK tehditlerle geri adım atacak bir hareket değildir. Belirttiğim gibi insan bu duruma anlam veremiyor.”

Yine de bunlara dayanarak bir krize yol açacak durumda değiliz. Kaç gündür takip ediyorum ve bu durum hakkında oldukça fazla yorum yapıldığını görüyorum. Yine de insanın tüm sorun ve sıkıntıları diyalog yoluyla çözmede ısrarlı olması gerektiği kanısındayım. Bu çok önemlidir. Böylesi yanlışlara düşülmemesi gerekir. Kürdistan Federe Bölgesi’nin Sayın Başkanı’nın bu konuda ağırlığını koyacağına inanıyorum. İnisiyatif ve bütünlük içinde sorunlarımızı çözebileceğimiz kanısındayım. Böyle bir konuşma oldu diye, bu, sürecin kaybedileceği anlamına gelmiyor. Uyumlu bir biçimde ve diyalogla tüm sorunlarımızın çözümü birinci gündemimiz olmalıdır. Kürt siyaseti tecrübe sahibidir. Bizim de, KDP önderliğinin de bu konuda tecrübeleri vardır. Bütün dünya şu an, “acaba Kürtler çağdaş yöntemler ve diyalogla mı sorunlarını çözecek; yoksa eski pratikler tekrar mı yaşanacak” diyerek bu sorunu izliyor. Tabii ki geçmişten de aldığımız tecrübelerden yola çıkarak daha yapıcı yol ve yöntemleri kendimize esas almalıyız.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.