Kahire’nin normalleşme koşulları uygulanmadı: Türkiye-Mısır ‘flörtleşmesi’ askıya alındı

Kahire’nin normalleşme koşulları uygulanmadı: Türkiye-Mısır ‘flörtleşmesi’ askıya alındı

.

A+A-

 

İçişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, geçen haftalarda  “Mısır'la diplomatik düzeyde temaslarımız başladı” demiş ve ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın defalarca ‘eli kanlı darbeci’ dediği Mısır Devlet Başkanı Sisi ile yan yana gelip gelmeyeceği merak konusu olmuştu.  

Al Arabiya TV'nin kaynaklarına dayandırdığı haberde, Mısırlı yetkililerin, Türk yetkililerle ilişkileri normalleştirmek için yaptıkları görüşmeleri geçici olarak askıya aldığını duyurdu.

Yapılan açıklamada, Mısırlı yetkililer, Ankara'nın, Müslüman Kardeşler örgütü kurucularından Alaa Al-Samahi ve Mısır Cumhuriyet Savcısı'na suikast davasında suçlanan Yahya Moussa'yı Kahire'ye teslim etmesini talep ettiğini belirtti.

Bunun üzerine Ankara'daki yetkililer, paralı askerleri Libya'dan çekmenin yanı sıra Müslüman Kardeşler'e karşı tedbirlerin uygulanması için Mısır'dan daha fazla süre talep ettiği iddia edildi.

 Kaynakların aktardığı bilgiye göre, Türkiye'nin Libya'daki paralı askerleri çekme konusunu ağırdan alması, Mısır'ın görüşmeleri askıya alınmasına neden olarak gösterildi.

Kahire'nin Ankara ile ilişkileri düzeltme sürecinde üç temel koşulu bulunuyor.

Bunlardan en önemlisi Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere Türk devlet yöneticilerinin Mısır Devlet Başkanı Sisi'ye dönük ağır eleştiri içeren konuşmaları durdurmaları. Erdoğan'ın son dönemde Mısır liderliğini hedef almaktan vazgeçmesi bunun bir karşılığı olarak görülüyor. 

İkinci bir koşul ise darbeden sonra Mısır'dan kaçarak Türkiye'ye yerleşen Müslüman Kardeşler bağlantılı kişilerin Kahire yönetimine karşı faaliyetlerine izin verilmemesi. İstihbarat kurumları arasında en çok konuşulan konuların başında Mısır'ın bu rahatsızlığı olduğu kaydediliyor. 

Üçüncü önemli bir unsur ise Türkiye'nin Libya'daki askeri varlığı. Mısır'ın komşusu Libya'da Trablus hükümetini destekleyen Türkiye, Suriye'den çok sayıda cihatçı silahlı unsuru bu ülkeye getirmekle suçlanıyor. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.