Kadın tutuklulara işkence: 'Baygınlık geçirdi, parmağına dikiş atıldı'

Kadın tutuklulara işkence: 'Baygınlık geçirdi, parmağına dikiş atıldı'

.

A+A-

Van Barosu Cezaevi Komisyonu ve ÖHD, Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi’nde darp edilen Mızgin Kayıtbey ve Lale Kabişen'in maruz kaldığı işkenceyi hastane kayıtlarının ortaya koyduğunu belirtti.

Ağrı Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Mızgin Kayıtbey ve Lale Kabişen, 23 Haziran'da 20'ye yakın gardiyan tarafından darp edildi. Van Barosu Cezaevi Komisyonu ve Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Van Şubesi, cezaevine giderek, darp edilen tutuklularla görüşme gerçekleştirdi. 
 
İŞKENCE YAPILDI

 
Heyet, görüşme sonrası hazırladığı raporu, Van Barosu Tahir Elçi Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıyla kamuoyu ile paylaştı. Raporu okuyan avukat Mehtap Işık, kadın tutukluların 15-20 erkek gardiyan tarafından cop, tekme ve kalkanlarla saldırıya maruz kaldıklarını, saçlarından sürükleyen gardiyanların bu esnada neredeyse birbirlerini yaraladıklarını aktardığını söyledi. 
 
BAYGINLIK GEÇİRDİ 
 
Işık, yaptıkları görüşmede kadın tutukluların aktarımlarını şu şekilde anlattı: “Mizgin Kayıtbey’in kanlar içinde yarı baygın halde yerde yattığı, koğuşta işkencenin devam ettiğini, iki kadın mahpusun yerlerde sürüklenerek koğuş avlusuna çıkartıldığı belirtildi. Erkek personelin cop, kalkan ve tekmelerle saldırmaya devam ettiği, aradan kaç saat geçtikten sonra durumu ağır olan Mizgin Kayıtbey’in hastaneye götürüldüğü, yaklaşık 5 saat hastanede kaldığı ve el parmağına 5 dikişin atıldığı akşam koğuşa geri getirildiği kaydedildi. Daha sonra Mızgin Kayıtbey’in revire çıkartılmadığı, el parmağına atılan dikişlerin pansumanını kendisinin yaptığı, revire çıkma taleplerinin olumsuz sonuçlandığı için el parmağı dikişlerini kendisinin söktüğü belirtildi.”
 
KAMERA KAYITLARI DOSYAYA KONULMADI
 
Tutuklularla ayrı ayrı yapılan görüşmelerde, söylem ve iddiaların birbirini doğruladığının altını çizen Işık, tutukluların beyanları ve hastane kayıtlarının saldırının yaşandığını somut olarak ortaya çıkardığını vurguladı. 
 
Mizgin Kayıtbey’in sol el orta parmağındaki dikiş sonrası oluşan izlerin mevcut olduğunun gözlemlendiğini söyleyen Işık, “Heyetimizin cezaevi idaresi ile görüşme ve kamera kayıtlarının bir örneğinin alınmasına ilişkin talebi keyfi gerekçelerle reddedilmiştir. Cezaevi savcısı ve Mizgin Kayıtbey'in vekilinden edinilen bilgilerden, olayın üzerinden üç ay geçmiş olmasına rağmen soruşturma dosyasında kamera kayıtlarının çözümünün yapılmadığı öğrenilmiştir” denildi. (MA)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.