İstanbul 5’inci Kürt Böreği Festivali düzenlenecek

İstanbul 5’inci Kürt Böreği Festivali düzenlenecek

.

A+A-

İstanbul 5’inci Kürt Böreği Festivali, 29 Mayıs’ta Çekmeköy Taşdelen Mesire alanında, etkinliklerle düzenlenecek. Ahmet Tüzün, “Kürt böreği Rengo Mehmet’in sofralarımıza kazandırdığı bir börek” dedi.

Kiğı-Karakoçan-Adaklı-Yayladere-Yedisu İlçeleri Sosyal Yardımlaşma, Kalkındırma ve Kültür Derneği (KAYY-DER), Kürt Böreği Festivali düzenliyor. Beşincisi düzenlenecek olan festival,  29 Mayıs Pazar günü Çekmeköy Taşdelen Mesire alanında düzenlenecek.

‘RENGO MEHMET’İN SOFRALARIMIZA KAZANDIRDIĞI BİR BÖREK’

Kimliksizleştirilmesine karşı kültürlerinin bir parçası olan Kürt böreğine sahip çıktıklarını belirten KAYY-DER Eş Başkanı Ahmet Tüzün, şu ifadeleri kullandı:

“1800’lü yılların ikinci yarısından sonra, İstanbul’a gurbete gelen Bingöllü işçilerin, geleneksel yiyeceklerinden yola çıkarak geliştirip, meslek edindiği, günümüzde de ciddi bir sektör haline gelen ‘Kürt Böreği’nin kadim öyküsü, mucidinin Kürt olması sebebiyle Kürt Böreği olarak bilinen ve tercihen pudra şekeri ile servis edilen böreğe, Kürt kelimesine olan tahammülsüzlük den yer yer Küt Böreği, Hamal Böreği, Tuğla Böreği, Takoz Böreği, Sade Börek gibi hakaretamiz isimlerle adlandırılsa da, Kürt Böreği ekonomik, doyurucu ve kaliteli bir kahvaltı ürünü olarak, halkın beslenme listesinde önemli bir yer tutmaktadır. Yöremiz Bingöl İli, Kiğı İlçesi, Bilêce Köyü, Alıkan Mezrasından Rengo Mehmet’in günümüz sofralarına kazandırdığı bu böreğin, asimilasyon politikaları ile adının değiştirilerek kimliksizleştirilmesine kayıtsız kalamayan KAYY-DER, öz ürünlerini ve kültürlerini yaşatmak adına her yıl gelenekselleşen bir festival ile bu kültürüne sahip çıkmaktadır.”

Gazete Duvar’a konuşan Tüzün, Kayy-Der’in hem farkındalık yaratmak hem de böreğin menşei ve sahibini tanıtmak adına, Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvurarak ‘KAYY-DER KÜRT BÖREĞİ FESTİVALİ’ marka tescil belgesi, isim hakkını aldığını, börekçi esnafının örgütlenmesi, gerekse ürünün geleneksel tat ve sürekliliğinin sağlanması adına çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.

‘GELECEK NESİLLERE BİR KÜLTÜR AKTARIMI’

Tüzün, Kürt Böreği Festivali’ne ilişkin şu bilgileri paylaştı:

“İlkinin 29 Mayıs 2016 yılında yapıldığı KAYY-DER Kürt Böreği Festivali’nin beşincisi, 29 Mayıs 2022 Pazar günü, Çekmeköy Taşdelen Mesire Alanı’nda gerçekleştirilecektir. Program, saat 09.00 da sıcak Kürt Böreği ve çay ikramı ile başlayacak, piknik havasında devam edecektir. Saat 11.00’dan sonra, Kürt konuk sanatçılar ile kurumumuz Sanat Atölyesi’nde yetişmiş gruplar sahne alacaktır. Kürt kültürünü kendi insanına, kendi insanı ile sunmak, yaşatmak, gelen misafirlere de tanıtmak adına, kültürler arası bir köprü görevini de üstlenecektir. Gelecek nesillere, kültür aktarımı amaçlı etkinlik, Kayy-Der’in çabaları ile her yıl daha da çok katılım ile büyümeye devam etmektedir. Kürt böreğini seven, piknik ortamında bir gün geçirmek isteyen, Kürtçe şarkılarımıza ve halayımıza katılmak isteyenleri bekleriz. Bir başarı varsa, mutlaka destekleyenleri de vardır. Tüm festivallerde Tertip Komisyonu’nda yer alan börek esnafına, deneyimli değerli üyelerimize ve tabii ki sponsor sirmalara ve şahıslara teşekkürü borç biliriz.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.