İranlılar para birimlerinden kaçıyor, altına rağbet zirvede

İranlılar para birimlerinden kaçıyor, altına rağbet zirvede

ABD'nin ekonomik yaptırımları İran ekonomisini bitme noktasına getirdi. İran Riyali'nin değeri günden güne erirken vatandaş kendi parasına güvenmediği için altına hücum etti.

A+A-

ABD yaptırımlarının ardından İran'ın yerel para birimi riyal tarihi dip seviyelerinden işlem görmeye başladı. Ekonomik krizin eşiğindeki İran halkı için altın güvenli bir yatırım aracı olarak ön plana çıkıyor. Fakat altın fiyatları da tavan yaptı.

Wall Street Journal’da yer alan bir habere göre İran altın lirasının değeri geçen yıldan bu güne 3 kat arttı. Vatandaşlar tarafından altına talep arttığı için İran Merkez Bankası bu yıl 60 ton ağırlığında yeni altın lira bastı.
İran Altın Ticaret Odası Başkanı Muhammed Kaştiaray, “İnsanlar İran Lirası'nı terk ediyor. Çünkü paraya güven yok” diye konuştu.

İŞSİZLİK VE ENFLASYON ÇİFT HANEDE

İran'da işsizlik ve enflasyon bu yıl çift hanede. Ocak ayında 1 dolar 43 bin riyale denk geliyordu. Bugün 1 dolar 101 bin riyal. Kasım ayında ABD'nin İran ile petrol ticareti yapan ülkelere bir dizi yaptırım uygulaması bekleniyor. İran Merkez Bankası'nın yaptığı altın açık artırmalarına halktan geniş katılım oluyor çünkü bu altınlar piyasa değerinden daha uygun bir fiyata satılıyor.

‘LİRALARIN KRALI’ TUTUKLANDI

Emami altını olarak bilinen 8.13 gramlık altın lira pazarın en gözde ürünlerinden. Emami'nin fiyatı ocak ayında 18 milyon riyaldi. Şimdi ise bu tutar 45 milyon riyale çıkmış durumda. Tahran'da altın piyasasının tek bir kişinin kontrolünde olduğu söyleniyor. 58 yaşındaki bir isim geçen haftalarda polis tarafından tutuklandı. Bu ismin piyasadaki altınları topladığı ve istifçilik yaptığı iddia ediliyor. ‘Liraların kralı' isimli kişinin kimliği henüz açıklanmadı.

İRAN’DA DA BİR GELENEK

İsmini vermek istemeyen İranlı bir mühendis altın almanın İran'da bir gelenek olduğunu belirterek arkadaşının düğünü olduğunu fakat nasıl altın alacağını kara kara düşündüğünü söylüyor. Türkiye'de de altın fiyatlarının durumu İran'dakine benzer. Altının fiyatı dolara bağlı olduğu için dolar yükseldikçe altın da yükseliyor. Çeyrek altın bugün 324 TL'nin üzerinde işlem görüyor.

 

(sözcü)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.