İranlı ünlü yönetmen Cafer Panahi serbest bırakıldı

İranlı ünlü yönetmen Cafer Panahi serbest bırakıldı

.

A+A-

Geçen yıl temmuz ayında tutuklanan İranlı ödüllü yönetmen Cafer Panahi dün akşam Tahran'daki Evin Cezaevi'nden kefaletle serbest bırakıldı. Panahi iki gün önce tutukluluğunu protesto etmek için açlık grevine başlamıştı.

Altın Ayı ve Altın Aslan ödüllü İranlı film yönetmeni Cafer Panahi yetkililerin kendisini yeniden yargılanmak üzere kefaletle geçici olarak serbest bırakmayı reddetmesini protesto etmek için cezaevinde açlık grevine başlamasının ardından dün akşam başkent Tahran'daki Evin Cezaevi'nden serbest bırakıldı.

Yaklaşık yedi aylık tutukluluğun ardından serbest bırakılan Panahi'yi destekçileri ve yakınları cezaevi çıkışında karşıladı. İran Sinema Evi'nden yapılan açıklamada "Panahi ailesinin, avukatlarının ve sinema sektörünün temsilcilerinin çabaları sonucu Evin Cezaevi'nden geçici olarak serbest bırakıldı" ifadelerini kullandı. Ünlü yönetmenin eşi Tahereh Saeedi de Instagram'da Panahi'nin cezaevinden çıktığı araçta çekilmiş ilk fotoğrafını paylaştı.

62 yaşındaki yönetmen iki gün önce açlık grevine başladığını duyurduğu mektubunda "Yasaya göre, yeniden yargılanma talebim kabul edildikten sonra kefaletle serbest bırakılmalıydım ancak davam 100 günden fazla ertelendi. Bu, tutuklandıktan 30 gün sonra darağacına getirilen masum gençlerin hızlı yargılamalarıyla taban tabana zıt. Tahliye edilene kadar yiyecek yemeyi ve ilaç içmeyi reddedeceğim. Belki de cansız bedenim hapisten çıkana kadar bu halde kalacağım" diye yazmıştı.

Panahi, 2009'da dönemin cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın tartışmalı şekilde yeniden seçilmesi sonrasındaki protestoları destekledikten sonra, 2010 yılında "sisteme karşı propaganda" yapmaktan dolayı verilen altı yıllık hapis cezasının onaylanması sonucu geçen sene 11 Temmuz'da tutuklanmıştı. Gözaltına alındığı sırada sosyal medya paylaşımları nedeniyle tutuklanan İranlı yönetmenler Muhammed Resulof ve Mustafa El Ahmed hakkında bilgi almak için Evin cezaevine gitmişti. Panahi film çekmekten ve senaryo yazmaktan men edilmiş ve kendisine yurt dışına çıkış yasağı getirilmişti.

İran Yüksek Mahkemesi 15 Ekim'de Panahi'nin davasının yeniden görülmesine karar vermişti. Çok sayıda uluslararası ödülü bulunan İranlı yönetmen 2015'te Almanya'nın başkenti Berlin'deki Film Festivali'nde "Taksi Tahran" filmiyle Altın Ayı ödülünü, 2000 yılında da Venedik Film Festivali'nde ‘The Circle / Daire’ filmiyle ‘Altın Aslan’ ödülünü, 2018'de ise Cannes Film Festivali'nde "Üç Hayat" fimiyle En İyi Senaryo ödülünü kazanmıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.