İranlı şirketler Van’da üretip dünyaya ihraç ediyor

İranlı şirketler Van’da üretip dünyaya ihraç ediyor

.

A+A-

 Van sanayi bölgesinde ileri teknoloji ile çalışan ve ürünlerini birçok ülkeye ihraç eden İranlı iş insanlarının sahip olduğu fabrikalar bulunuyor.

Muhammed Melikmuhammedi bir teknoloji şirketinin yöneticisi. İran'dan Van’a taşınmış ve Van Sanayi Bölgesi'nde ileri teknoloji ürünler alanında çalışmaya başlamış.

Rûdaw’a konuşan Melikmuhammedi daha önce Türkiye'de bulunmayan ürünleri ürettiğini söyledi.

İhsan Teknoloji Şirketi CEO'su Muhammed Melikmuhammedi, “İhsan Teknoloji 3 yıl önce Van'da kuruldu. Bir yıl önce de güneş enerjisinden elektrik üreten sistemlerin yapımına başladık. Iksin Şirketi   şimdi, ürettiğimiz pilleri elektrikli arabaları şarj etmek için kullanıyor” diye konuştu.

Van sanayi bölgesinde ileri teknoloji ürünleri alanında yaklaşık 5 ila 7 İran firması çalışıyor. Van; İran'a yakın olması ve ürünlerini Kürdistan Bölgesi, Irak, Suriye, Tacikistan ve Türkmenistan'a ihraç etmesi nedeniyle İranlı firmalar için avantajlı bir şehir.

Melikmuhammedi, “Tek sorunumuz banka hesaplarımız üzerinden dolarla ödeme yapamamak. Mesela, Almanya ya da İtalya'dan hammadde satın almak ve depolamak istiyorsak, gayri resmi olarak para göndermek zorunda kalıyoruz. Bu da banka hesaplarımızda sorunlar yaratıyor” dedi.

Birkaç yıldır Vanlı iş insanları da bu sanayi bölgesinde çalışıyor. Çoğu ürünlerini Türkiye ve Kürdistan Bölgesi iç pazarlarında satıyor.

Van Sanayi bölgesinde yatırım yapan firmalara ucuz arsa temini sağlanıyor.

87 ülkeden girişimci ve iş insanları burada yatırım yapmaya davet edildi.

Şu ana kadar 8 ülkeden 40 başvuru yapıldı. Bunlar arasında Meksika, Polonya ve Abu Dabi'den gelen  talepler de var.

Yatırımcıların bu sürece katılmak ve başvuruda bulunmak için bu ayın sonuna kadar vakti var.

Rûdaw

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.