İran’dan Kürdistan Bölgesi’ne kara operasyonu tehdidi!

İran’dan Kürdistan Bölgesi’ne kara operasyonu tehdidi!

.

A+A-

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı İsmail Kaani’nin Rojhılatlı Kürt partilere karşı “sınırı korumamaları halinde” Kürdistan Bölgesi’ne karadan operasyon tehdidinde bulunduğu bildirildi.

Associated Press’in haberine göre, İsmail Kaani geçtiğimiz Pazartesi günü sürpriz bir şekilde Bağdat’ı ziyaret etti.

Başbakan Muhammed Şia Sudani ve Koordinasyon Çerçevesi ittifakının diğer liderlerinin yanı sıra Cumhurbaşkanı Latif Reşid ile de bir araya gelen Kaani, Irak ordusunun Rojhılatlı Kürt örgütlere karşı sınırı güçlendirmemesi halinde Kürdistan Bölgesi’ne yönelik kara harekatı başlatılacağı yönünde tehdit etti.

İsmini vermek istemeyen iki Şii yetkili, İran’ın iki şart ileri sürdüğünü ve bu şartları yerine getirmezlerse Kürdistan Bölgesi’ne kara harekatı başlatacağını söyledi.

Yetkililer, bu şartlardan birinin Kürdistan Bölgesi’ndeki Rojhılatlı partilerin silahsızlandırılması, diğerininin ise Kürdistan Bölgesi ile Rojhılat (Doğu Kürdistan) arasındaki sınıra Irak ordusunun konuşlandırılarak Kürt peşmergelerin sınırı geçmesinin engellenmek olduğunu söyledi.

İran, Jina Emini’nin katledilmesinin ardından Rojhılatlı Kürt partileri hükümet karşıtı göstericileri kışkırtmak ve ülkeye silah göndermekle suçluyor ancak Tahran hükümeti şu ana kadar iddiaları destekleyecek hiçbir kanıt sunamadı.

Kürt partileri, İran’daki gösterileri desteklediklerini kabul ederken, aynı şekilde protestocuları silahlandırmak için silah gönderdikleri şeklindeki iddiaları reddediyor.

İran Kürdistan Demokrat Partisi’nin (HDK-İ) üst düzey yöneticilerinden Soran Nuri, İran’ın tehditlerinin farkında olduklarını belirterek “göstireicilere silah gönderme” iddialarını yalanladı.

Rudaw

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.