İran yargısından kadınlara başörtüsü tehdidi

İran yargısından kadınlara başörtüsü tehdidi

.

A+A-

İran yargısı, zorunlu başörtüsü yasasına aykırı davrananların cezalandırılacağını açıkladı.

Geçen yıl eylül ayında 22 yaşındaki Kürt kadın Jina Mahsa Emini'nin "ahlak polisince" zorunlu başörtüsü uygulamasına uymadığı gerekçesiyle gözaltına alındığı sırada komaya girerek ölmesinin ardından İran'da kadınlar giderek artan şekilde zorunlu başörtüsü uygulamasını protesto ederek başörtülerini kamusal alanda çıkarıyor. Eylemleri yüzlerce kişinin ölümüne yol açarak bastıran İran hükümeti de kadınlara yönelik tehditlerine devam ediyor.

Daha sert örtünme yasası hazırlanıyor

Şarkül Avsat'ın ülke içindeki kaynaklara dayandırdığı bir habere göre İran İçişleri Bakanlığı zorunlu başörtüsü kurallarına uymayan kadınlara 6 bin dolara kadar çıkabilen para cezasını da içeren daha sert bir yasayı sunmayı ve iki hafta içinde mecliste onaylamaya hazırlanıyor.

İran’ın yarı resmi Fars Haber Ajansına göre İsfahan eyaletinde düzenlenen bir toplantıda konuşan Ejİran Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei de cezaların ayrıntısını vermeden kamusal alanda başörtüsünü çıkaran kadınları "acımasızlıkla yargılama" tehdit etti. Ejei "Başörtüsünü çıkarmak, değerlerimize düşmanlık etmekle eşdeğerdir. Bu tür anormal davranışlarda bulunanlar cezalandırılacak ve acımasızca yargılanacak" dedi.

Ejei, kolluk kuvvetlerinin "açık suçları ve dini yasalara aykırı olan ve toplum içinde meydana gelen her türlü anormalliği adli makamlara havale etmekle yükümlü olduklarını" da söyledi.

İran'da Jina Emini eylemlerinin sert şekilde bastırılmasına rağmen zorunlu kıyafet kurallarına karşı geldikleri için tutuklanma riskini göze alan kadınlar, ülkenin dört bir yanındaki alışveriş merkezlerinde, restoranlarda, mağazalarda ve sokaklarda başları açık olarak görülüyor. Ahlak polisine direnen başı açık kadınların videoları sosyal medyaya yansımaya devam ediyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.