İran protestoları: Ölü sayısı 18'e yükseldi!

İran protestoları: Ölü sayısı 18'e yükseldi!

İran ve Doğu Kürdistan şehirlerinde 5 gündür devam eden hükümet karşıtı protestolarda hayatını kaybedenlerin sayısı 18ea yükseldi. Muhalifler yarın için genel grev çağrısında bulundu. Ruhani ise vandallık yapanlara tölerans gösterilmeyeceğini söyledi.

A+A-

İran ve Doğu Kürdistan'da perşembe gününden bu yana süren rejim karşıtı gösterilerde sürüyor.

İran televizyonu protestolarda hayatını kaybedenlerin sayısının 18'e yükseldiğini açıkladı. Yüzlerce kişi de yaralandı. 300'ü aşkın da gözaltı var.

Urumiye, Pardis, İsfahan, Nurabad ve Takestan gibi yerleşim merkezlerinde gerçekleştirilen gösterilere katılım giderek artıyor.

Öte yandan ülkede muhalifler yarın için genel grev çağrısı yaptılar.

Bu arada İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "İranlılar, İran hükümetini protesto etmek ve eleştirmekte özgürdürler. Fakat, şiddet ve kamusal alanlara zarar vermek eleştiri değildir. Hükümet, vandallık yapan ve çevreye zarar veren gruplara tolerans göstermeyecektir" dedi

Tahran Hemedan, Xurem Ebad, Nehawend, Şahîn Şehri, Durud, Mîyane, Îze, Ehwaz, Meraxe, Hurmuzgan, Şîraz, Buşhir ve Bidrêt’de alanlara çıkan göstericilere  polis saldırdı. Göstericiler ise polise  taşlarla karşılık verdi.

Tahran’da dün yapılan eylemlerde onlarca kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Gösterilerde rejim karşıtı  “Diktatörlüğe ölüm”, “Suriye’yi bırak halkına bak”, “Özgürlük” sloganlar atıldı.

Doğu Kürdistan’ın  Kirmaşan, Sine, Bokan ve Bane’de sokağa çıkan göstericiler  gün boyu alanları terk etmeyerek, rejimin politikalarını protesto etti. Kirmanşan’da göstericiler  polis ve Besic milis örgütlenmesi merkezlerini ateşe verdi. Göstericilerin direnişi karşında birçok yerde polis geri çekildi. Sine ile Bokan’da da alanlara çıkan halk rejime karşı tepkilerini gösterdi.

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.