İran Devrim Muhafızları Ordusu komutanı silahlı saldırıda öldürüldü

İran Devrim Muhafızları Ordusu komutanı silahlı saldırıda öldürüldü

.

A+A-

Devrim Muhafızları Ordusu’nun Tahran Muhammed Resulullah Kolordusu'nda görevli Fethullahi, başkent Tahran’ın güneyindeki evinin önünde silahlı saldırıya uğradı. Saldırıyı henüz üstlenen olmadı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu komutanlarından Kasım Fethullahi, başkent Tahran'daki evinin önünde uğradığı silahlı saldırıda öldürüldü.

İran'ın yarı resmi Fars haber ajansının haberine göre, Devrim Muhafızları Ordusu'nun Tahran Muhammed Resulullah Kolordusu'nda görevli Fethullahi, Tahran'ın güneyindeki evinin önünde silahlı saldırıya uğradı.

Saldırıda vücuduna dört kurşun isabet eden Kasım Fethullah, hayatını kaybetti. Olayı "terör saldırısı" olarak nitelendiren Fars haber ajansı, Fethullahi'nin aynı zamanda Devrim Muhafızlarına bağlı Besic milis gücünün komutanlarından olduğunu aktardı.

Tahran Polisi Bilgi Merkezi Başkanı Albay Ali Sabahi de soruşturmanın devam ettiğini, detaylı bilginin daha sonra verileceğini açıkladı.

İsrail'in The Jerusalem Post gazetesi, konuyla ilgili haberinde, silahlı saldırı sırasında Kasım Fethullahi'nin yanında olan bir kişinin de yaralandığını ve hastaneye kaldırıldığını duyurdu. The Times of Israel ise saldırıyı henüz üstlenen kimsenin olmadığını yazdı.

Süleymani'nin 3. ölüm yıldönümü ve protestolar

Kasım Fethullahi'nin silahlı saldırıya uğraması, aynı zamanda İran'ın eski Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin 3 Ocak 2020'de ABD tarafından öldürülmesinin yıldönümü vesilesiyle ülkede anmaların yapıldığı bir dönemde oldu.

ABD, 3 Ocak 2020'de Bağdat Havalimanı'nda Kudüs Gücü Komutanı Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in araç konvoyuna hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda her iki komutanla Irak ve İranlı askeri yetkililerden toplam 10 kişi hayatını kaybetmişti.

Dönemin ABD Başkanı ve Cumhuriyetçi Partili siyasetçi Donald Trump, "ABD'ye tehdit oluşturduğu gerekçesiyle" Kasım Süleymani'yi öldürme talimatını kendisinin verdiğini duyurmuştu. Bu açıklamanın ardından İran da 8 Ocak'ta ABD'nin Irak'taki iki üssünü balistik füzelerle vurmuştu. Saldırıda ABD askerlerinden ölen olmamış ancak daha sonra 109 askerin saldırı sırasında travmatik beyin hasarına uğradığı açıklanmıştı.

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney başta olmak üzere İranlı sivil ve askeri yetkililer, Süleymani'nin intikamını "uygun bir zamanda" alacaklarını söylüyor.

Kasım Fethullahi'ye yönelik silahlı saldırı aynı zamanda Jîna Mahsa Amini'nin "ahlak polisi" tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesiyle başlayan protestoların sürdüğü bir dönemde yaşandı.

Aralarında Besic'in de olduğu İran güvenlik güçlerinin şiddet ile bastırmaya çalıştığı protestolar sırasında 1 Ocak 2023 itibariyle 512 protestocu hayatını kaybetti. İki protestocu ise idam edildi. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.