İran 19 Mayıs'ta seçime gidiyor; işte altı cumhurbaşkanı adayının portresi

İran 19 Mayıs'ta seçime gidiyor; işte altı cumhurbaşkanı adayının portresi

Eski polis şefi ve hava kuvvetleri komutanı olan Tahran Belediye Başkanı Galibaf’ın mevcut Cumhurbaşkanı’nı zorlayabileceği belirtiyor.

A+A-

Türkiye’nin 400 yıla yakın süredir değişmeyen 560 kilometrelik bir sınırı paylaştığı, Suriye’deki krizin siyasi çözümü için Rusya’yla birlikte masaya oturduğu ancak mezhep farklılıkları nedeniyle de sık sık tartışmaların farklı cephelerinde yer aldığı İran, 19 Mayıs’ta cumhurbaşkanlığı seçimleri için sandığa gidecek. Yarışa katılacak altı aday arasındaki bazı isimlerin, seçim öncesinde aynı cephedeki adaylar lehine çekilebileceği konuşuluyor.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin göreve devam etmek için yarışacağı seçimler için Anayasa Koruma Konseyi’nce adaylığı kabul edilen diğer isimler; Cumhurbaşkanı Yardımcısı İshak Cihangiri, Meşhed kentindeki İmam Rıza Türbesi'ne vakfedilen mal ve servetleri yöneten Astan-i Kudsi Rezevi Başkanı ve eski başsavcı İbrahim Reisi, eski cumhurbaşkanları Haşimi Rafsancani ve Muhammed Hatemi’nin yardımcılıklarını yapan Mustafa Haşimiteba, Tahran Belediye BaşkanıMuhammed Bakır Galibaf ve eski Kültür Bakanı Mustafa Mirselim

Adaylığı İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney tarafından onaylanmayan eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın seçimlere katılmasına ise adayların uygunluğunu belirleyen Anayasa Koruma Konseyi’nden izin çıkmadı. 

Siyasetin çoğunlukla muhafazakârlar ve ılımlı/reformcular arasında bir güç savaşı şeklinde pratik edildiği İran’da cumhurbaşkanları, mevcut dini lider Hamaney’in seçildiği 1981 yılından bu yana iki dönem üst üste görev yapıyor. Kadınlar ve şehirli genç İranlılar tarafından desteklenen ve seçimlerin favori adayı olarak gösterilen Ruhani’nin de bu geleneği bozmaması beklense de; dini lider Hamaney’in varisi olarak lanse edilen din adamı Reisi’nin ya da eski polis şefi ve hava kuvvetleri komutanı olan Tahran Belediye Başkanı Galibaf’ın mevcut Cumhurbaşkanı’nı zorlayabileceği belirtiyor. 

Ilımlı/reformcular Ruhani, Cihangiri ve Haşimiteba ile muhafazakârlar Reisi, Galibaf ve Mirselim’in karşı cephelerde yer alacağı seçimlere katılan adaylarla ilgili genel bilgiler şöyle:

Yazinin devami

http://t24.com.tr/haber/iran-19-mayista-secime-gidiyor-iste-alti-cumhurbaskani-adayinin-portresi,402374

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.