Irak'ta seçim sandıkları yandı..Gerilimi sürüyor

Irak'ta seçim sandıkları yandı..Gerilimi sürüyor

Irak'ta seçim sandıklarının yanmasını seçimin birincisi Mukteda El-Sadr iç savaş girişimi olarak değerlendirirken, Başbakan Abadi Irak'taki demokrasinin hedef alındığını söyledi. Öte yandan çıkan yangın Kürdistan'a ait sandıkları kapsamıyor.

A+A-

“IRAK VE DEMOKRASİ HEDEF ALINDI”

Sandık merkezlerinin yakılmasının Irak ve demokrasi sürecin hedef alan bir plan olduğun belirten Abadi, söz konusu girişimi asla kabul etmediklerini ifade etti.

Güvenlik güçlerinin oy pusulalarının bulunduğu depolarda sıkı önlemlerin alınması için talimat verdiğini söyleyen Abadi, güvenliği sağlayanların sayılarını artırdıklarını söyledi.

“OLAYI AÇIĞA ÇIKARACAĞIZ”

Abadi, “Sangından sonra olay yeri inceleme ekiplerini görevlendirip, olayı araştırmalarını istedik. İncelemeler sonrasında raporlar hazırlanacak ve yangının sebebini ortaya koyacağız. Güvenlik görevlileri sandıkların bulunduğu alanın dışında koruma yapıyor. İçeriyle alakaları yoktur. Sandıkların yakıldığı gün DAİŞ’in Musul’a saldırıp, Musul’u işgal ettiği güne denk geliyor. Bu da ülkenin bütünlüğüne yapılmış bir saldırı olduğu bilinmelidir” diye konuştu.

“IRAK’I YENİDEN KURMALIYIZ”

Irak’ta 12 Mayıs’ta yapılan genel seçimlerde birinci çıkan Sairun Koalisyonu’nun lideri Mukteda El-Sadr ise, yangınla ilgili açıklamasında iç savaş uyarısı yaptı.

“Irak’ta iç savaş çıkarmak için Iraklıları sattılar” diyen Sadr, yapılan oyunlara karşı çıkacaklarını söyledi. Açıklamasının devamında Sadr şunları söyledi: “Irak yaralıdır, sorunu çok olan bir ülkedir. Irak’ın başına her şey geldi. İşgale, teröre karşı çıkma zamanı gelmiştir. İçerdeki eksiklikleri tamamlamamız lazım. Birlikte Irak’ı yeniden kurmalıyız.”

“DÖRT DEPODAN BİRİ YANDI”

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Saad Maan ise yaptığı açıklamada, dört sandık deposundan birinin yandığını söyledi.

Maan, olayla ilgili soruşturmanın başlatıldığını kaydetti.

 

Kürdistan'a ait sandıklar yanmadı

 

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu Erbil Ofisi Sorumlusu Elî Kadir, Bağdat’ta oy depolama merkezinde çıkan yangında Kürdistan Bölgesi’ne ait seçim sandıklarının yanmadığını söyledi.

K24’e konuşan Elî Qadir, Bağdat’ta yanan depolama merkezinde Kürdistan Bölgesi'ne ait seçim sandıkları olmadığını belirtti.

Elî Qadir, “Yanan depoda Kürdistan Bölgesi’nin seçim sandıkları yoktu. O sandıklar güvenli bir yerde korunuyor” dedi.

Irak Parlamentosu’nun Kürdistan’da özel seçim sonuçlarının iptali ve oyların elle sayılması yönündeki kararına da değinen Elî Qadir, şunları söyledi:

“Ne zaman istenirse oyları elle saymaya hazırız. Parlamentonun peşmerge ve güvenlik güçlerinin oylarını iptal kararı hukuka aykırı. Çünkü parlamentonun toplu oyları iptal yetkisi yok.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.