Iraklı kadın arkeologlar, IŞİD’in yıktığı tarihi onaracak

Iraklı kadın arkeologlar, IŞİD’in yıktığı tarihi onaracak

Londra’daki British Museum’dan arkeologlar, Irak’ta IŞİD’in meydana getirdiği yıkımdan geriye kalan kültür mirasını onarmak için 8 Musullu kadın arkeoloğa eğitim verecek.

A+A-

IŞİD’in saldırarak büyük tahribat verdiği Irak’ta bir süredir çalışma yürüten Londra’daki British Museum’dan arkeologlar, 8 Musullu kadın arkeoloğa bu alanda çalışması için eğitim verecek.

IŞİD’in yerle bir ettiği çok sayıda arkeolojik ve tarihi yapıyı onarmak için çalışmaya başlayacak kadınların eğitim programı Nisan ayında başlayacak.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre arkeolojik kazı ve restorasyonlar, Lagaş antik şehrinin güneyindeki Tello (Girsu) ile Londra arasında bölüşülecek.

Eğitimler tarihteki en eski köprü olan Girsu’da

Dersler tarihteki en eski köprü olarak bilinen ve IŞİD’in saldırısında kurtulabilen az sayıda tarihi yerden biri olan Girsu Köprüsü’nde gerçekleştirilecek.

Girsu’nun eğitimler için seçilmesinin başlıca sebeplerinden biri Irak’taki diğer antik kentlerle büyük benzerlik taşıması.

Guardian gazetesine konuşan araştırma ekibinin lideri Sebastien Rey, eğitim alacak kişilerin Musul’daki Ninova vilayeti ve Nemrut’ta yapılacak restorasyon çalışmaları öncesinde, bu daha güvenli bölgede bir tür prova yapmasını istediğini söylüyor.

Tello tapınağı

‘Ülkemiz için önemli bir proje’

Bu kadınlardan biri olan Irak Müzesi’nin küratörü Mehdi Ali Rahim, ülkesindeki bu arkeoloji sahasına gitmeden önce Londra’da dokuz hafta geçirdiğini belirtiyor.

Bu projenin, ülkesinin geleceği için önemli olduğunu kaydeden Rahim şöyle diyor:

“Köprünün korunması ve ziyaretçilere çalışmalarımızın neler olduğunu anlatan bilgi panoları hazırlanması ile daha geniş bir kitleye ulaşacağımıza, turistlerin yeniden ülkemize geleceğine inanıyoruz.”

IŞİD’in yarattığı tahribat

IŞİD 2014 – 2017 arasında işgal ettiği bölgede bulunan tarihi eserlerin pek çoğunu parçalayarak tahrip etmişti.

IŞİD, Musul Müzesi’ndeki eserleri parçaladıkları ve Nemrut kentindeki tarihi bölgeleri havaya uçurdukları görüntüleri de paylaşmıştı.

Resmi verilere göre Ninova’daki antik yapıların yüzde 70’i, Nemrut’ta ise yüzde 80’i yok edilmişti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.