IRAK/ Yarın büyük gün...Ordu teyakkuzda

IRAK/ Yarın büyük gün...Ordu teyakkuzda

Artan işsizlik ve ekonomik kriz nedeniyle Irak'ta başlayan gösteriler artarak devam ederken, yarın cuma namazı çıkışı 10 kentte geniş çaplı gösterilerin düzenleneceği belirtildi. Ülkenin çeşitli yerlerinden çok sayıda askeri birlik de güneye kaydırıldı.

A+A-

Irak'ta hükümet karşıtı Iraklı göstericilerin yarın başkent Bağdat'ın yanısıra Basra, Vast, Meysan, Zikar, Babil, Divaniye, Semave, Necef ve Kerbela'da büyük protesto gösterileri için hazırlık yaptıkları belirtiliyor.

Irak'ın tek gelir kaynağı ham petrol ihracatının büyük bir kısmını karşılayan güneydeki Basra vilayetinde başlayan gösteriler Zikar, Babil, Meysan, Divaniyye, Necef, Kerbela ve son olarak da başkent Bağdat'a sıçramıştı.

Gösterilerin en büyüğü Basra'da olurken, güvenlik güçleri eylemcilere zaman zaman silahlarla müdahale etti. Gösterilerin çoğu Şiilerin yoğun yaşadığı kentlerde olurken, Şii Lider Mukteda El Sadr ve Ali Sistani de gösterilere destek veriyor. Bazı Haşdi Şabi grupları da gösterileri destekliyor. 

Hayat şartlarının iyileştirilmesinin talep edildiği gösterilerde, su ve elektrik hizmetlerindeki aksaklıklar, işsizlik ve devlet dairelerindeki yolsuzluklar protesto ediliyor. Irak'ın petrolünün % 95'i  bir liman ve lojistik kenti olan Basra'da üretilmesine rağmen kentte ekonomik kriz yaşanıyor.

Yarın cuma namazı sonrası birçok kentte büyük gösterilerin yaşanması beklenilirken, Irak güvenlik güçleri alarma geçti ve ülkenin güneyine asker ve polis sevkiyatı yaptı.

(Sputnik)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.