'İngiltere, mültecileri engellemek için Türkiye'ye 3 milyon sterlin ödedi'

'İngiltere, mültecileri engellemek için Türkiye'ye 3 milyon sterlin ödedi'

.

A+A-

Mültecilerin Avrupa’ya geçişinin engellenmesi için 2022 yılında Türkiye'ye 3 milyon sterlin finansman sağlandığı belirtildi. The Guardian, sınırda mültecilere şiddet uygulandığını kaydetti.

İngiltere hükümetinin, mültecilerin Avrupa’ya geçişini engellemesi için Türkiye’ye geçen yıl 3 milyon sterlin ödediği tespit edildi. The Guardian’ın aktardığına göre, bilgi edinme özgürlüğü talepleri kapsamında hükümetin açıkladığı raporda bu miktarın 2019 yılında 14 bin sterlin olduğu belirtildi.

EKİPMAN VE EĞİTİM DESTEĞİ DE SAĞLANIYOR

Deniz sınırı güvenliği eğitimi için Türk polisine ve sahil güvenliğine verilen miktarın arttığına dikkat çeken The Guardian, finansmanın resmi kalkınma yardımlarından sağlandığını aktardı. Finansmana ek olarak, İçişleri Bakanlığı, polis ve sahil güvenlik de dahil olmak üzere Türk sınır kuvvetlerine ekipman ve eğitim desteği sağlandığı da kaydedildi.

'SINIRDA ŞİDDET UYGULANIYOR'

Türkiye’den geri itmelere de dikkat çekilen haberde, mültecilere şiddet uygulandığı belirtildi ve ifadeler kullanıldı: “Geçen yıl Türkiye, İran ile doğu sınırında 238 bin 448 mülteciyi ‘geri çevirdiğini’ açıkladı. Guardian'ın izlediği videolar, sınırı geçerek Türkiye'ye geçmeye çalışan Afgan mültecilere karşı aşırı şiddet ve güç kullanıldığını gösterdi. Bu, insanlar kaçarken gerçek mermi kullanmasını, mültecilerin darp edilmesini, soygunları ve aşağılama taktiklerini kapsıyor.”

'TÜRKİYE'YE FİNANSMAN SAĞLAYAN ÜLKELER SUÇ ORTAĞI'

Gazeteye konuşan avukat Mahmut Kaçan sınırda ölümlerin ve geri itmelerin iki yıl önce artmaya başladığını söyledi. İltica ve insan hakları ihlalleri üzerine çalışan Kaçan, şöyle konuştu: “Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Türkiye'nin sınırda yaptıklarını eleştirmiyor ve gündeme getirmiyor. Sınır güvenliği için Türkiye'ye finansman sağlayan Avrupa Birliği ve diğer ülkeler gibi, onlar da bu insanların ölümlerinde suç ortağıdır.”

'ELİMİZDEKİ BİLGİLERİ TÜRKİYE'YE SUNUYORUZ'

Öte yandan İngiltere İçişleri Bakanlığı'ndan bir kaynak, gazeteye yaptığı açıklamada, Türkiye'nin son iki yıldır Avrupa'ya mülteci akınını önlemede çok önemli bir ülke haline geldiğini ve şu anda stratejik önemini daha da arttırdığını söyledi. Adı açıklanmayan yetkili, “Uzmanlığımızı ve yasa dışı göçmenlerin rotasıyla ilgili elimizdeki bilgileri Türkiye'ye sunuyoruz” dedi.

'KİRLİ İŞLER İÇİN GİZLİCE FON SAĞLANIYOR'

Göçmenlerin Refahı için Ortak Konsey derneğinden Mary Atkinson ise, İngiltere hükümetinin ‘kirli işlerini yaptırmak için başka ülkelere gizlice fon sağladığını’ dile getirdi. Atkinson, şu açıklamalarda bulundu: "İster Türkiye ile İran sınırında, ister Fransa veya Belçika sınırında olsun, hükümet kirli işlerini yapmaları için başkalarına gizlice fon sağlıyor.”

Verilerin açıklanmasının ardından İçişleri Bakanlığı ile iletişime geçen Guardian, bakanlık sözcüsünün açıklamalarını da aktardı. Sözcü, şu ifadeleri kullandı: “Diğer birçok Avrupa ülkesi gibi İngiltere de, yasadışı göç, uyuşturucu kaçakçılığı ve modern kölelikle mücadele de dahil olmak üzere bir dizi öncelik kapsamında yurt içi ve yurt dışında yorulmadan çalışıyor. Bu, Türkiye gibi ortak ülkelerdeki operasyonel meslektaşlarımızla karşılıklı yarar sağlayan yakın çalışmayı da kapsıyor. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.