İngiltere: İran'ın Rusya'ya desteği artıyor

İngiltere: İran'ın Rusya'ya desteği artıyor

.

A+A-

İngiltere Savunma Bakanlığı istihbarat birimi, Rusya-Ukrayna savaşı başladığından bu yana İran’ın Rusya’nın en önemli silah tedarikçilerinden biri haline geldiğini savundu. Bakanlığın değerlendirmesinde “İran’ın Rusya’ya desteği artıyor. Rusya aralarında balistik füzelerin de bulunduğu daha fazla silah elde etmek istiyor. Buna karşılık Rusya, İran’a sıradışı bir askeri ve teknik destek sağlıyor ve iki ülke ilişkileri değişiyor” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca, Rusya’nın 500 kg’lık savaş başlığı taşıyabilen ve 500 km menzili bulunan SS-26 Islander kısa mesafe balistik füze stoğunun da ciddi oranda genişlediği belirtildi. İngiltere Savunma Bakanlığı, Rusya’nın daha fazla sayıda İran balistik füzesini kullanıma sokabilmeyi başarması halinde bu füzeleri Ukrayna’nın kritik ulusal altyapısını hedef almak için kullanacağını savundu. 

VOA Türkçe'nin aktardığına göre, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi İletişim Direktörü John Kirby de konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, 'İran ve Rusya arasındaki gitgide derinleşen savunmaya dayalı bu işbirliğinden kaygı duyduğunu' dile getirdi. Kirby, ABD’nin bu ilişkiyi bozmak adına elindeki araçları kullanacağını da söyledi.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin de Rusya’nın nükleer silah kapasitesini de modernize ettiğini ve sayısını arttırdığını söyledi. Austin, yaptığı açıklamada “Kremlin Ukrayna’ya karşı sebepsiz ve acımasız savaşını sürdürürken tüm dünya, Putin’in sorumsuzca nükleer kılıcı sallamalarına şahit oluyor” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.